Magyarország Éghajlata

Időjárási rekordok

A Föld éghajlata

Időjárási rekordok Magyarországon
 
Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, valamint legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyen és nagyon rövid időszak alatt állnak fenn. Elfogadásuk és ellenőrzésük ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. A szélsőséges jellegből következően a mért értékek a műszerek méréshatárának a szélén találhatóak, ami azok kalibrációjának, mérési pontosságának kérdését is felveti. A szélsőértékek dinamikus klímamodellezéssel jelenleg nem állíthatóak elő, így a mérőhálózat pótolhatatlan eredményei közé sorolhatóak, illetve a gyakorlati életben is nagyon nagy a hatásuk, főként a tervezési folyamatokra.
Az ábrán Magyarország néhány időjárási rekordjait mutatjuk be a mérések kezdete óta gyűjtött adatok alapján. A közölt sokévi átlagok az 1971-2000-es időszakhoz tartoznak.
A térképen bemutatott adatok a meteorológiai adatbázis mennyiségi és minőségi fejlődésének következtében változhatnak. Jelen térkép az adatbázis 2013. június 1-ji állapota alapján készült.