omsz
>>
    OMSZ      IDŐJÁRÁS      ÉGHAJLAT      LEVEGŐKÖRNYEZET      ISMERET-TÁR   
Kutatás és fejlesztés |  Numerikus prognosztika |  Levegőkörnyezet-elemzés 
Felbontás: KicsiFelbontás: NormálFelbontás: KözepesFelbontás: NagyobbFelbontás: Nagy Copyright © 

A szennyezőanyag részecskék által befutott útvonal számítása a FLEXTRA trajektóriamodellel

(Labancz Krisztina)

2004-ben, az Országos Atomenergia Hivatallal létrejött szerződés keretében célul tűztük ki egy olyan trajektória számoló programcsomag elkészítését, amely a hagyományos, izobár szintekre készített légrészecske-pályák mellett más típusú trajektóriákat is számol. Ennek érdekében a Müncheni Egyetem weboldaláról letöltöttük és sikeresen adaptáltuk a FLEXTRA 3.0 modellt, mely 5-féle trajektóriát számol backward és forward módon: izobár szintekre, a keveredési rétegben, modell szintekre, izentróp felületekre és 3 dimenziós módon, a vertikális komponens figyelembe vételével. A modell input meteorológiai mezői operatív módon az ALADIN/HU numerikus prognosztikai modell mezőiből készülnek, ezen kívül az ECMWF modell eredményei is lekérhetők a trajektória számítások céljára.

Az elkészített trajektóriák a HAWK rendszerben megjeleníthetők, a felhasználó által interaktív módon megadott pontra, időpontra, trajektória fajtára. A FLEXTRA modellel a trajektóriákon kívül kiszámolható a trajektóriák bizonytalansága, illetve lehetőség van csoportos trajektórák előállítására is. A HAWK kézikönyvben elkészült egy fejezet, amely részletesen leírja a trajektóriák készítésének menetét.

Forward és backward trajektóriák,
2004.11.14, 15:00 UTC, Budapest


Határréteg és izobár trajektóriák,
2004.11.14, 15:00 UTC, Budapest

Izobár és izentróp trajektóriák,
2004.11.14, 15:00 UTC, Budapest

Végezetül készült egy részletes elemzés, melyben a különböző trajektória fajták kerültek összehasonlításra. Ebben elemeztük a backward és forward trajektóriák szerepét, bemutattuk a határrétegben haladó trajektóriák tulajdonságait. Egy időjárási helyzet bemutatásával összehasonlítottuk az izobár és izentróp trajektóriák felhasználási területeit a meteorológiai előrejelzések során.
Dokumentáció

Háttérszennyezettség mérés 
Levegőkörnyezet elemzés 
  Szén-dioxid 
  Üvegházhatású gázok 
  Troposzférikus ózon 
Szennyezőanyag terjedés 
  Baleseti modellezés 
  Szabályozás orientált modellezés 
  Regionális léptékű modellezés