2021. augusztus

2021-ban a nyár utolsó hónapja az átlagosnál kissé hűvösebb volt. Emellett szárazabb időjárású is, mint a tavalyi év, bár területileg ez nagy változékonyságot mutat.

4. ábra
Csapadékösszeg

Az augusztus összességében átlagosan csapadékos időjárású volt, noha jelentős területi különbségek most is adódtak. A havi csapadékösszeg országos átlagban 55,2 mm volt, amely a sokévi átlag 92%-a. Ebben a hónapban a Marosszögben és a Komárom-Esztergomi-síkságon alig esett csapadék. Itt adódott a havi legalacsonyabb összeg is, Kisbér állomásunkon mindösszesen 19,1 mm hullott. Ugyanakkor az Északi-középhegységben az Aggtelek-Rudabányai-hegyvidék és az Észak-Magyarországi-medencék területén, valamint a Nyugat-magyarországi-peremvidéken, különösen az Alpokalján és Zalai-dombságon a heves zivatarok és felhőszakadások miatt a csapadék térben és időben koncentráltan érkezett. A legnagyobb havi csapadékösszeget Sopron-Brennbergbánya állomáson összegeztük (165,1 mm). Egy-egy napon intenzív csapadékhullás okozott pusztítást, néhol dióméretű jéggel. Csákváron augusztus 29-én 24 óra alatt 53,9 mm zúdult le – aznap zivatar volt jégesővel – , mely a havi összeg (78,5 mm), több mint 68%-a.

5. ábra
A csapadékösszeg aránya az 1991-2020-as átlaghoz viszonyítva

Augusztusban a lehulló csapadékmennyiség az ország nagy hányadán az 1991-2020 közötti normálérték alatt maradt, kivéve az Északi-középhegységet, a Duna-Tisza-közének egy részét, a Zalai-dombságot és Sopron környékét. Ezeken a területeken a sokévi átlagnak 120-220%-a hullott augusztusban. Kiemelkedően sok csapadék (200%-ot meghaladó) ebben a hónapban koncentráltan a Cserhát-vidéken, az Aggtelek-Rudabányai-hegyvidéken, valamint az Észak-Magyarországi-medencék területén érkezett.

6. ábra
Napi csapadékösszegek és a sokévi átlagok országos átlagban (mm)

Augusztus első napján összesen három hullámban vonultak át hazánk felett záporok, zivatarok. A markáns hidegfront miatti csapadékhullás mellé heves zivatarok is társultak; több állomáson 70-90 km/h-t meghaladó széllökésekkel. Új napi országos széllökés rekord is született ekkor: Tiszavasvári állomásunkon 33,6 m/s (121 km/h)-ot mértünk. Augusztus 5-én az eső mellett többfelé fordult elő zápor, zivatar; az Alföldön a rendszerbe szerveződött zivatarokat felhőszakadás, jégeső és viharos szél kísérte. 8-án a főváros térségében történt hasonló: egy hosszan elnyúló zivatarlánc jött létre, melyben felhőszakadás, jégeső és viharos kifutószél is előfordult. Ezután egyhetes csapadékmentes időszak következett. 15-én ismét záporok, zivatarok alakultak ki az ország több pontján, majd 16-án egy hidegfront érte el hazánkat, intenzív csapadékhullással és viharos széllökésekkel kísérve. A front felhőzete lassan helyeződött át kelet felé, így 17-én még felhős, esős volt az idő. Ezt követően pár napig ismét nem volt csapadékhullás, majd 22-től a hónap végéig minden nap volt több-kevesebb csapadék. 23-án és 26-án is egy-egy hidegfront vonult át felettünk nagyobb mennyiségű esővel. A többi napon főleg záporok adták a csapadékot. 29-én nagy területen fordultak elő záporos-zivataros gócok, főként az ország középső harmadán.