2021. július

2021 júliusa a legmelegebb július 1901 óta. Az ország nagyobb része a szokásosnál szárazabb időjárású volt, de a csapadék területi eloszlása változatosan alakult.

1. ábra
Középhőmérséklet

A júliusi középhőmérséklet az ország legnagyobb részén 22-25 °C között változott. A legmelegebb területeket ezúttal a főváros környezetében és az Alföldön találjuk. A hegyvidéki tájakon, különösen a Bakony, a Bükk és a Mátra területén a havi középhőmérséklet csak 20 °C fok közelében alakult. A legmagasabb havi középhőmérséklet (26 ,1°C) Szegeden adódott, míg Kékestetőn a havi átlag mindössze 18,8 °C volt. Az országban átlagosan 29 nyári nap (Tmax≥25 °C) és 17 hőségnap (Tmax≥30 °C) fordult elő júliusban. Mindkét éghajlati index meghaladta az 1991 - 2020 közötti sokéves átlag értékét; előbbi 5, utóbbi 6 nappal. A legtöbb forró nap (Tmax≥35 °C) Mezőgyán állomáson adódott (12 nap). Országos átlagban 3 forró nap volt júliusban, miközben a sokéves átlag ebből az indexből 1 nap. A nyár második havában országosan a meleg éjszakák (Tmin≥20 °C) száma 5 volt; a normálérték pedig 2 nap. A legtöbb meleg éjszakát Szegeden regisztráltuk (19 db), de Budapest – Lágymányos állomáson is 18 db volt, míg nem sokkal maradt el e mögött Siófok (14 db) sem. Júliusban a hőmérséklet csúcsértékét július 08-án Adonyban (40,2°C), míg a legalacsonyabb értéket (9,5 °C) Kékestető állomáson július 02-án rögzítettük.

2. ábra
Középhőmérsékleti anomália az 1991-2020-as átlaghoz viszonyítva

A nyár második hónapja 2,3 °C-kal melegebb volt, mint az 1991-2020-as átlag. Az országos átlagban 23,8 °C-os júliusi középhőmérséklet úgy alakult ki, hogy a Dunától keletre fekvő tájakon a szokásosnál 2-4 °C-kal, míg a Dunántúlon 1-2 °C-kal melegebb időjárás uralkodott. A legnagyobb pozitív anomáliát Békés megyében és a Mártában detektáltuk.

3. ábra
Napi középhőmérsékletek és a sokévi átlagok országos átlagban (°C)

Júliusban – az első és a harmadik dekád elejének kivételével – a sokéves átlag felett alakult a napi középhőmérséklet. Július 5-től egy nagykiterjedésű anticiklon határozta meg hazánk időjárását, így a júniusi után egy újabb hőhullám alakult ki. Ekkor több napig is 6-7 °C-kal a sokévi átlag feletti hőmérsékleteket mértünk. Ezt egy hidegfront átvonulása ugyan megtörte 10-én, de még így is kb. 2-3 °C-kal a sokévi értékek felett maradt a hőmérséklet. Ezt követően ismét jelentősen erősödött a nappali felmelegedés. 15-től egy magassági hidegörvény alakította a Kárpát-medence időjárását, melynek köszönhetően hűvösebb napok jöttek. Majd egy hidegfront is átvonult hazánk felett, így a napi középhőmérsékletek tovább csökkentek. Július 25-től délies áramlással ismét melegebb levegő érkezett térségünkbe, melynek hatására visszatért a hőség. Július 8-án új országos napi rekord született, 40,2°C -kal tetőzött a hőség Adonyban.