Időjárási Napijelentésről
Az Időjárási Napijelentés az Országos Meteorológiai Szolgálat hivatalos kiadványa, melynek célja, hogy képet adjon Magyarország előző napi időjárásáról, ugyanakkor a benne szereplő adatok csak elsődleges ellenőrzésen estek át, ezért hivatalos igazolásban nem használhatók.
Az első oldali szöveges jelentésben Európa és Magyarország időjárási helyzetről olvashatunk. Ugyanitt a rövid és középtávú előrejelzés mellett megtalálható az 1871 óta - az adott napon - Budapesten mért legmagasabb és legalacsonyabb hőmérsékletek, illetve a sokévi átlag, és az attól való eltérés. A belső oldalakon Magyarország meteorológiai állomásain mért, illetve észlelt hőmérséklet, csapadék, szél, napfénytartam, stb. adatok láthatók. Az egész Európát magában foglaló fronttérkép a negyedik oldalon tekinthető meg.
A régi korok meteorológusai is hasonló módon mutatták be a napi időjárási helyzetképet. Kezdetekben, a XIX. század végén a Magyar Királyi Országos Meteorológiai és Földmágnesességi Központi Intézet Időjárási sürgöny-jelentést adott ki, mely az akkori Magyarország területére vonatkozóan tartalmazott adatokat. Az elmúlt több mint 100 év során többször változott a Napijelentés formája, a benne feltüntetett meteorológiai elemek és állomások száma.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szakkönyvtárában megtekinthető és kutatható az Időjárási Napijelentés, melynek első – fennmaradt – példányát 1893. július 1-én adták ki és jelenlegi formáját 2012-ban nyerte el.
A kiadvány digitalizált formában megtalálható a honlapon, 2005-től kezdődően.
2015. július 8-tól az Időjárási Napijelentés kiadványában a radiációs minimum adat helyett az automatikusan mért felszínközeli hőmérséklet minimuma adat szerepel. További részletek olvashatók az OMSZ hírekben.

Országos Meteorológiai Szolgálat

2021. július 28. szerda

Az időjárási helyzet Európában

Továbbra is egy ciklon örvénylik a Brit-szegetek felett, ennek peremén többfelé változékony, csapadékos az időjárás. Az Azori-szigetek felett lévő anticiklon már benyúlik az Ibériai-félsziget fölé, így ott nyugodt, csendes, napos idő a jellemző. Kontinensünk többi részén főként helyik hatások alakítják az időjárást, így a gomolyfelhőkből záporok, zivatarok képződnek. Egy újabb hőhullám körvonalazódik Európa déli, délkeleti országaiban, ugyanis ismét meleg, afrikai eredetű levegő áramlik a térség fölé. A Kárpát-medence időjárását csütörtök estig a már említett helyi hatások alakítják, így gomolyfelhős, napos idő valószínű helyenként záporos csapadékkal.

Magyarország időjárása

Kedden a sok napsütés mellett fátyolfelhőzet érkezett nyugat felől, ami délután a Nyugat- és Észak-Dunántúlon átmenetileg megvastagodott, és ott helyenként záporeső is előfordult. Az Alföldön élénk, néhol erős délnyugati szél fújt. A legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 37 fok között alakult. Éjszaka túlnyomórészt derült vagy gyengén felhős volt az ég, de a nyugati és a déli megyékben voltak felhősebb tájak is. Hajnalra 14 és 24 fok közé hűlt le a levegő. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon sehol sem érte el az 1 mm-t.

Várható időjárás az ország területén csütörtök éjfélig:

A napsütés mellett gomolyfelhők képződnek, illetve délkeleten, keleten lesznek még vastagabb felhősávok is átmenetileg. Helyenként kisebb záporeső, főként az ország északkeleti harmadán zivatar is előfordulhat. Éjszaka derült vagy gyengén felhős lesz az ég, de északnyugaton, majd északkeleten, keleten lehet több gomoly, amiből néhol zápor, zivatar is kialakulhat. Csütörtökön túlnyomóan napos idő várható kevés gomolyfelhővel, főleg a Hajdúság tágabb környezetében valószínű záporeső, esetleg zivatar. Az élénk, olykor erős délnyugati szél fokozatosan mindenütt északnyugatira fordul, csütörtök délutánra kissé veszít erejéből, de még mindig élénk légmozgás várható.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 23 fok között várható, nagyvárosainkban lesz a melegebb a hősziget hatás miatt. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 30 és 36 fok között alakul.

Távolabbi kilátások péntektől hétfőig:

Pénteken még többnyire napos idő lesz kevés helyen záporral, zivatarral, ugyanakkor szombaton és vasárnap nagy területen, akár ismétlődő jelleggel is előfordulhat konvektív csapadék. Helyenként heves zivatar is kialakulhat felhőszakadással, jégesővel. Hétfőn újra a napsütés fog dominálni, és már csak helyenként lehet csapadék. A kánikula eleinte csak északnyugaton, a jövő hét elejére már nagyobb területen enyhül.

OMSZ: 2021. július 28. 11:50 (09:50  UTC)  [pdhw]