2024. március 28. csütörtök
Tanulmányok

HungaroMet: 2012. október 16. 07:53

Tengerfelszín hőmérséklet és konvekció a mediterrán térségben

A nyáron felmelegedett tengervíz a Földközi-tenger térségében kiváló táptalaját adják ősszel a zivataroknak. A nyári időszakhoz képest ősszel már ezt a térséget is rendre hidegebb légtömegek érik el, ami a meleg tenger fölött a függőleges hőmérsékleti gradiens megnövekedéséhez vezet. Bár az elmúlt napokban erre nem volt példa, extrém esetben a trópusi ciklonokra emlékeztető örvények is kialakulhatnak, melyeket „medicane” (mediterranean hurricane) becenévvel illet a nemzetközi szakirodalom.

Kolláth Kornél


Egy kisebb skálán jelentkező, de szintén a felszín feletti nagymértékű instabilitás következménye, hogy konvektív felhők alatt viszonylag gyakran alakulhatnak ki tornádók (water spout). Különösen az őszi és téli hónapokban, záporos, zivataros időjárási helyzetben a partról szemlélődve tehát nem számít rendkívülinek, ha valaki tölcsérfelhőt pillant meg a tenger fölött.

Az elmúlt napokban (2012. október 13. és 15. között) elsősorban a Földközi-tenger középső medencéjében, a Szicíliától délre és keletre eső területen alakultak ki heves zivatarok (1-3. ábra). Itt 26 fok körüli tengerfelszín hőmérséklet támogatta a konvekciót.

Déli áramlási helyzet esetén hazánk időjárását, csapadékát is nagyban befolyásolja a Földközi tenger hőmérséklete. Az október 16-i mediterrán ciklon éppen a szóban forgó középső mediterrán térségből szállítja ide a nedves levegőt. Télen a nagy havazások csapadéka szintén jórészt a Földközi-tenger vizéből származik.

 1. ábra

1. ábra
Zivatarrendszer Szicília partjainál és Málta térsége felett

Jól látszanak a zivatarfelhők feláramlási központjai (tropopauzán túlnyúló csúcsok), a felhőpajzs szélén sugár irányban szétterülő fátyolfelhők (radiális cirruszok). A zivatarrendszerek déli részéből mintegy kinyúlva gyakran megfigyelhető egy vonal menti gomolysor, ami vagy a zivatarok csapadék-hűtötte levegőjének határát, vagy a zivatarrendszert létrehozó front határát jelzi. A 2012. október 12-15. között a nappali órákban, 15 percenkénti képekből hurokfilm készült.

2. ábra

 2. ábra
Infravörös műholdkép szombat délben

A narancs és piros színek a -50, -60 foknál alacsonyabb felhőtető hőmérsékletet jelölik. A rácspontok feletti számok az aznap reggeli felszínhőmérsékletet, illetve a tengervíz hőmérsékletét mutatják.

 3. ábra

3. ábra
48 órás periódus leghidegebb felhőtető hőmérsékletei (szombat 09 UTC- hétfő 09 UTC)

A térkép csak a -40 foknál alacsonyabb hőmérsékleteket mutatja. A piros területen magasra törő zivatarok alakultak ki a szóban forgó periódusban. A 15 percenkénti képekből hurokfilm készült.

4. ábra

4. ábra
Backward trajektória 3 km magasról, a Dunántúl középső részéről, kedd 11 órától (09 UTC) visszafelé.

A keddi csapadékos időjárást okozó légtömeg a Földközi-tenger középső medencéje felől érkezik felénk. A bemutatott trajektória mentén (4. ábra) a légrész több mint 2 km-t emelkedik. A képen továbbá a hétfő 11 órás (09 UTC) infravörös műholdkép látható, a trajektória végén, Szicília környékén zivatarokkal.


Készült: 2012. október 16.