2024. április 18. csütörtök
Tanulmányok

HungaroMet: 2013. február 1. 10:09

A téli melegfrontok néhány jellegzetessége

Egy nagy kiterjedésű ciklon déli peremén erős nyugati áramlással – ún. zonális helyzetben – 2013. január 30-án meleg levegő érkezett hazánk fölé. A következőkben néhány képpel illusztrálva az ilyen típusú melegfrontok pár jellegzetességéről lesz szó.

Kolláth Kornél


Télen a Kárpát-medencében megült hidegebb légtömeg rendszerint nem adja meg könnyen magát egy érkező melegfrontnak (1. ábra). A stabil légrétegződés miatt az erősebb áramlás gyakran csak a magasabb légrétegekben érvényesül először (2. ábra). A front hajlásszöge rendszerint meglehetősen kicsi, így a talaj közeli légrétegekben csak nagy késéssel jelenik meg a javulást ígérő melegebb légtömeg (3. ábra). Addig viszont gyakran párás, ködös idő a jellemző, és a front felhőzetéből vegyes formájú csapadék hullhat (4-7. ábra).

Különösen a kisgépes repüléshez rendszerint korlátozott feltételeket teremt a melegfronthoz kapcsolódó csapadék és az alacsony szinten jelen lévő réteges felhőzet. Az időjárási viszonyok pontos feltérképezése is nagy kihívást jelent. Az alacsony szintű felhők helyét, kiterjedtségét, magasságát a kívánt részletességgel a műholdképek alapján esetenként egyáltalán nincs lehetőség behatárolni, hisz magasabb felhők is jelen vannak, melyek takarják az alatta lévőket. A műholdképek mellett a rendelkezésre álló egyéb megfigyelések és modell információk komplex elemzése segítségével állítják elő a repülésmeteorológusok a szükséges előrejelzéseket (8-9. ábra)

Másnap hajnalban a hidegfront is megérkezett. A 10. ábrán egy-egy fotóval illusztráljuk a korábbi melegfront rossz látási és felhőviszonyait, és a hidegfront mögötti helyzetet.

 1. ábra

1. ábra
Időjárási helyzetkép 2013. január 30. 1 órakor (0 UTC): a Kárpát-medence felett melegfront analizálható

 

 2. ábra

2. ábra
Budapest felett mért hőmérséklet (folytonos) és harmatpont (szaggatott) görbe

1500 méter alatt közel telített a légállapot. A magasban (400 méter felett) erős, sőt viharos északnyugati szél fúj, de a talaj közelében gyenge a légmozgás.


 3. ábra

3. ábra
Hazánk feletti légkör úgynevezett ekvivalens-potenciális hőmérsékletének vertikális metszete
DNy-ÉK-i irányban 10 órakor (9 UTC)

Melegfrontok esetén, télen a talaj közeli hideg levegő nehezen „adja meg magát”, ezért a frontfelület lapos szögben araszol kelet felé. Hozzávetőlegesen mindössze 1km-t emelkedik 300 km-en a két légtömeget elválasztó felület, de a völgyekben helyenként még a front mögött is „beragadhat” az előző légállapot.


 4. ábra

4. ábra
Alacsony felhők Budapest-Békásmegyer felett, 2013. január 30-án, délellőtt

 

 5. ábra

5. ábra
Párás, ködös idő Békásmegyer-Ófalu környékén

A hófelszín is visszatartja az alsó légréteg hőmérsékletét, hiszen az olvadáshoz hő szükséges. A felszín fölé érkező melegebb levegő a hó felett lehűlve telítetté válhat és ekkor általában sekély pára vagy ködréteg képződik. A jelenség a fönti képen is sejthető.

 6. ábra
Gyorsított felvétel az alacsony szintű felhőkről (szerző felvétele)

Melegfrontok esetén télen rendszerint több rétegben is jelen van a sztrátusz felhőzet, köd. A szélirány a magassággal a talaj közeli délkeletiről akár már az alsó pár száz méteren nyugatiasra fordulhat.

7. ábra

7. ábra
Hőmérsékleti mező és időkép 13 órakor (12 UTC)

Az erősebb magassági áramlással nyugat felől érkező frontok esetén a felhőzet front mögötti felszakadozása és az emelkedő hőmérséklet legkésőbb rendszerint az északkeleti országrészben érvényesül. A köd, illetve sok esetben a havazás és az ónos csapadékra való hajlam is legtovább ebben a térségben maradhat fenn.

 8. ábra

8. ábra
Repülésmeteorológiai táviratok az OMSZ honlapján 2013. január 30-án délelőtt

Télen melegfront esetén rendszerint rossz látási és felhőviszonyok nehezítik a közlekedést.

9. ábra

9. ábra
Az úgynevezett VFR repülés kiszolgálására fókuszáló regionális előrejelzés
az OMSZ honlapján a január 30-i melegfront délelőttjén

A kritikus feltételeket kiemelését dokumentum elején, a Figyelmeztetés című szakaszban találjuk. A kedvezőtlen feltételeknek az előzőleg várthoz képesti kialakulásakor, vagy további fennállásakor utólag kiadott figyelmeztetést adnak ki a repülésmeteorológusok. A regionális előrejelzés grafikus formában történő reprezentációja az OMSz tervfeladatai között szerepel.

10. ábra - felső
10. ábra - alsó

10. ábra
Budapest, Békásmegyer: kilátás nyugat felé melegfrontban (fölső kép) és hidegfront mögött (alsó kép)

A képek január 30-án és egy nappal később 31-én készültek délelőtt.


OMSZ: 2013. január 31.