2024. április 25. csütörtök
Meteorológiai kisfilmek

HungaroMet: 2018. május 31. 10:23

A meteorológus és a "kristálygömb"

2018. május 29-én, kedden este folytatódott a Csopa Night programsáv OMSZ – Csopa Meteorológiai Estek sorozata Merics Attila időjárás-előrejelző szakemberrel, repülésmeteorológussal. Az Országos Meteorológiai Szolgálattal közösen szervezett ismeretterjesztő előadás címe A meteorológus és a "kristálygömb".

Mit jósolnak mára? Kérdezik szüntelen a meteorológusoktól. Az időjárás-előrejelzés nem csak a médiában látott 2 percből áll, s a "jósok" nem "légből kapott" információkra támaszkodnak. Az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársai a nap 24 órájában követik az időjárás alakulását, modelleket elemeznek, naponta többször egyeztetnek, tanácskoznak, s ha kell, akár a korábbiaktól merőben eltérő előrejelzéseket adnak közre. Az előadásból kiderül, hogyan készül az előrejelzés, hogy fordulhat elő, hogy a várható időjárás akár 180 fokos fordulatot vesz egyik napról a másikra, és mit tehet ilyenkor a meteorológus. Valóban jóslás az időjárás-előrejelzés?

Miért "füllentenek" a meteorológusok? Szép vagy okos egy légköri modell? Egyáltalán mi is az a légköri modell és mi köze ennek az egésznek az előrejelzéshez? Hogy jutunk el a múltban mért meteorológiai paraméterektől a holnap várható időjárásig, és hogy kerül ez a nagyközönség elé? Ezekre a kérdésekre mind választ kaphatnak előadásunk során.