2024. április 19. péntek
Hírek

HungaroMet: 2022. március 23. 08:00

Meteorológiai Világnap 2022 – Korai veszélyjelzés, hatékony cselekvés

Mint minden évben, idén is március 23-án ünnepli a Meteorológiai Világszervezet, a WMO 191 tagja és a meteorológusok világméretű közössége a Meteorológiai Világnapot. A hatvankettedik, 2022-es világnap témája: „Korai veszélyjelzés, hatékony cselekvés”. Hagyományosan a Meteorológiai Világnap keretein belül kerülnek átadásra a miniszteri elismerő oklevelek, valamint ekkor vehetik át az arra érdemes kollégák a Schenzl Guidó Díjat, a Pro Meteorológia Emlékplakettet. Ezen a jeles napon köszöntjük az Országos Meteorológiai Szolgálat legkiválóbb társadalmi észlelőit, akik évtizedek óta lelkesen és precízen végzik megfigyeléseiket. Kiosztásra kerül az „Innováció a meteorológiáért” díj, illetve az „Év MET-ÉSZ észlelője” cím is.

WMO főtitkár üzenete [pdf: 226 KB]

Az éghajlatváltozás következtében a Kárpát-medencében is gyakoribbá váltak és válnak az időjárási, éghajlati és hidrológiai szélsőségek. A veszélyes időjárási jelenségek jelentős károkat okoznak, ami ellen védekezni kell. A megfelelő időben, a megfelelő helyen történő cselekvésre való felkészültség képes emberi életek megmentésére és a bekövetkező károk mérséklésére. Az élet- és vagyonvédelem, a katasztrófa elleni védekezés ma már elképzelhetetlen úgynevezett korai figyelmeztető rendszerek nélkül. Az OMSZ által működtetett rendszer fő célja, hogy kritikus időjárási helyzetekben, illetve ezeket megelőzően hiteles információt biztosítson a lakosság és a média, illetve az illetékes állami szervek számára.

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Meteorológiai Világnapra készített kisfilmje

A Meteorológiai Világszervezet víziója az, hogy 2030-ra képes legyen minden nemzet, különösen a legsebezhetőbbek, jobban ellenállni a szélsőséges időjárási, éghajlati, hidrológiai és egyéb környezeti események társadalmi-gazdasági következményeinek.

Prof. Petteri Taalas, a WMO főtitkárának üzenete a Meteorológiai Világnap alkalmából


Kapcsolódó oldalak: