2024. április 16. kedd
Hírek

HungaroMet: 2022. április 4. 20:22

2022. március 31-én zárult a KlimAdat projekt

A „KlimAdatAz éghajlatváltozás magyarországi hatásainak feltérképezése regionális klímamodell-szimulációk elvégzésével és reprezentatív adatbázis fejlesztésével” projekt 2022. március 31-én zárult. A projektet a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében, 709.312.682 Ft európai uniós támogatásból valósította meg az Országos Meteorológiai Szolgálat 2016. május 31. és 2022. március 31. között. A projekt végső eredménye egy Magyarországra és Budapestre vonatkozó mérési és modellezett éghajlati adatokat tartalmazó térinformatikai adatbázis és megjelenítő rendszer (klimadat.met.hu), amely segíti az éghajlatváltozás különböző ágazatokra kifejtett hatásainak vizsgálatát, az alkalmazkodással kapcsolatos tervezést és döntéshozatalt. A projekt zárórendezvényét 2022. március 30-án tartották az OMSZ központjában.

A rendezvényt Szűcs Mihály, az OMSZ nemzetközi elnökhelyettese, az Előrejelzési és Éghajlati Főosztály vezetője nyitotta meg. Beszédében kitért a Szolgálat nyílt adatpolitikájának törekvéseire, melyhez jól illeszkedik a most megnyitott KlimAdat adatbázis éghajlati információs rendszere.

Ezt követte dr. Rábai Mónika, az Innovációs és Technológiai Minisztérium Klímapolitikai Főosztálya vezetőjének előadása, aki bemutatta Magyarország és az Európai Unió éghajlatváltozással kapcsolatos alkalmazkodási és mérséklési céljait, programjait. Az előadó hangsúlyozta, hogy a KlimAdat adatbázis Magyarországra és Budapestre vonatkozó információi hasznos tudásanyagként szolgálnak az új fejlesztések éghajlatváltozással szembeni felkészülésének támogatására.

A szakmai előadásokat megelőzően Allaga-Zsebeházi Gabriella, a projekt koordinátora, egy rövid áttekintőt adott a projektről. A KlimAdat rendszerbe beépített új éghajlati modellszimulációk megvalósulását több informatikai fejlesztés is támogatta. Az OMSZ beszerzett egy nagyteljesítményű HPE Apollo típusú szuperszámítógépet, s több infrastrukturális fejlesztést hajtott végre a szuperszámítógépek zavartalan működésének biztosításához. A KlimAdat alkalmazás alapját képező ArcGIS szoftvereket és a térinformatikai fejlesztéseket a GDi Hungary Kft. biztosította. A felhasználók három konzultációs workshop alkalmával fogalmazhatták meg az adatbázissal és alkalmazással kapcsolatos igényeiket, majd lehetőségük volt az alkalmazás tesztelésére.

Kovácsné Izsák Beatrix, az OMSZ Éghajlati Osztályának munkatársa elmondta, hogy a megfigyeléseken alapuló, napi adatokat tartalmazó rácsponti adatbázist minden évben frissítették az elmúlt évek adataival. Ehhez az OMSZ-ban kifejlesztett MISH szoftverrel a nyers méréseket homogenizálták, pótolták és egy alapos minőség-ellenőrzésnek vetették alá. Ezután szintén az OMSZ fejlesztésű MISH szoftverrel az idősorokat rácsrendszerre interpolálták. A projektben a VARIMAX Bt. a MASH szoftver továbbfejlesztését hajtotta végre, melynek eredményeként hatóránkénti méréseken alapuló rácsponti adatbázis is elkészült. 

Bán Beatrix, a Modellezési Osztály Klímamodellező Csoportjának munkatársa, elmondta, hogy az ALADIN-Climate és a REMO regionális klímamodellekkel, egy közepes (RCP4.5) és egy magas (RCP8.5) kibocsátást feltételező forgatókönyvek figyelembevételével végeztek jövőre vonatkozó klímamodell-szimulációkat. Az eredmények alapján 2071–2100-ban a magyarországi éves hőmérsékletváltozás 2-4°C lehet 1971–2000-hez képest, nyáron és télen azonban ennél fokozottabb mértékű melegedéssel számolhatunk. A fagyos napok (a 0°C alatti minimumhőmérsékletű napok) az ország nyugati felében akár el is tűnhetnek. Az éves csapadékmennyiség legfeljebb 24%-os növekedése várható a XXI. század végére, emellett a hosszabb nyári száraz időszakok és az őszi és téli intenzívebb csapadékesemények jelenthetnek kihívást.

Allaga-Zsebeházi Gabriella, a Modellezési Osztály munkatársa, a Budapestre végzett városi éghajlati modellkísérletek eredményeit mutatta be. A jövőre vonatkozóan az ALADIN-Climate regionális klímamodell eredményeit a SURFEX felszíni modellel finomították Budapestre 1 km-es felbontást alkalmazva, az emberi tevékenység hatását egy közepes és egy magas kibocsátást feltételező forgatókönyvek szerint vették figyelembe. Az eredmények alapján a főváros és a városkörnyéki hőmérsékletkülönbség elsősorban nyáron kismértékben csökken. A 2021–2050-es időszakra 59-66 napra csökkenhet a fagyos napok száma az 1971–2000 időszakra jellemző 103 naphoz képest.

Szépszó Gabriella, a Modellezési Osztály vezetője, előadásában bemutatta a KlimAdat adatbázist és a hozzá tartozó webes alkalmazást. Elmondta, hogy céljuk egy kimondottan éghajlati információkra fókuszáló adatbázis kifejlesztése volt, amihez mérési adatokat, regionális és városi klímaszimulációk eredményeit használták fel. Az alkalmazás segítségével hőmérséklettel és csapadékkal kapcsolatos éghajlati indikátorok múltbeli átlagos és jövőben várható értéke tekinthető meg Magyarországra és Budapestre többféle területi lehatárolásban térképes és grafikonos formában. A megjelenített információk kétféle formátumban is letölthetők, melyek lehetővé teszik a további feldolgozást is (az eredeti forrás feltüntetésével). A felület minden érdeklődő számára regisztráció nélkül elérhető a klimadat.met.hu címen. Használatát egy rövid szakmai és technikai segédlet támogatja, kérdéseket feltenni és igényeket megfogalmazni pedig a klimadinamika@met.hu email címen lehet.

A KlimAdat projektről és a zárórendezvényről bővebb információ található a met.hu/klimadat honlapon.