2024. április 19. péntek
Hírek

HungaroMet: 2022. június 7. 11:16

Múzeumok Éjszakája 2022

Az Országos Meteorológiai Szolgálat június 25-én idén is két helyszínen, új témával várja a meteorológia iránt érdeklődőket nemcsak a Kitaibel Pál utcai főépületében, hanem Pestszentlőrincen a Marczell György Főobszervatóriumban is.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Székházának idei programja szervesen kapcsolódik az előző években megálmodott tematikához. 2018-ban elhatároztuk, hogy elindítunk egy sorozatot, melyben bemutatjuk a meteorológiai elemeket. Az előző években a látogatók megismerkedhettek a csapadék és a sugárzás témakörével. Az idén soron következő elem pedig nem más, mint a szél. A szelet érzékeljük, formálja hangulatunkat és mindennapi tevékenységünket, felhasználjuk, mint energiaforrást. De vajon mennyit tudunk róla valójában? Garantáljuk, hogy a hozzánk ellátogatók valódi szél-szakértőkként fognak távozni. Számos érdekességgel várjuk vendégeinket idén is, a programszerkezet marad, a tartalom viszont változik.

Az OMSZ Kitaibel Pál utcai székházában 16:00 órakor kezdődnek programjaink

16:00-22:00 Játék sziget – Tudj meg többet játékosan a meteorológiáról!

Hagyományainkhoz híven, egyszerűbb és összetetteb feladatokkal várjuk a gyerekeket és a felnőtteket.  Izgalmas interaktív programokkal játékosan nézünk az időjárási jelenségek mögé, így az érdeklődők könnyedén elsajátíthatják a meteorológia alapjait.

Az este folyamán a program szabadon látogatható, előzetes bejelentkezés nem szükséges a részvételhez.

16:00-00:00 SZÉL CSATORNA

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is egy meteorológiai elemet választottunk a Múzeumok Éjszakája program témájául. A csapadék és a sugárzás után a szélre esett a választásunk. A szél formálja hangulatunkat, mindennapi tevékenységünket. A nyári kánikulában kellemesen hűsít, télen pedig hidegen járja át testünket. Energiáját sokféle módon hasznosítjuk. De vajon mennyit is tudunk róla valójában? Ha Te is úgy érzed, nem eleget, gyere el hozzánk és garantáltan szél szakértőként fogsz távozni.

Szakterületeink ezúttal a szelet helyezik a középpontba, s bemutatják, tevékenységük hogyan kapcsolódik hozzá. Szakembereink nem csak előadnak a témában, de kérdésitekre is készséggel válaszolnak.

A program szabadon látogatható. Megéri benézni!

17:00-21:00 Előadás a SZÉL CSATORNA programhoz

Így teljes a SZÉL CSATORNA programunk! Egészíts ki a szélről hallott ismereteidet egy 30 perces előadással.

A korlátozott számú helyek miatt bejelentkezés szükséges az events.met.hu/muzej oldalon. A csoportok 17:00, 19:00, 20:00 és 21:00 órakor indulnak.

17:00 Komjáti Kornél: Földünk lepusztítóbb szelei: a tornádók

Mindenki biztosan látott már videókat pusztító tornádókról, de pontosan hogyan is alakulnak ki ezek a veszélyes időjárási jelenségek? Egyáltalán mit nevezhetünk tornádónak? Előfordulhatnak Magyarországon is? Mit tegyünk, ha tornádót látunk? Az előadás során végigjárjuk az alábbi kérdéskört, miközben érdekes információkat, időjárási rekordokat is hallhatunk a Föld legpusztítóbb szeleiről. 

19:00 Fövényi AttilaA szélhez kapcsolódó rekordok, történelmi események, időjárási és repülőgép katasztrófák az ókortól napjainkig

Az előadásban röviden áttekintjük a használatos szélskálákat, a világ- és magyar szélrekordokat, a legerősebb szelet okozó tornádók és trópusi ciklonok kialakulását. Ezt követően hosszabban megvizsgálunk néhány olyan széleseményt, amely kisebb vagy nagyobb mértékben befolyásolta a történelmet. Majd górcső alá veszünk néhány olyan időjárási katasztrófát a XX., XXI. századból, amelyet a szél okozott, végül megismerhetünk néhány olyan repülőgép balesetet, amely a szélviszonyokhoz kapcsolható.

20:00 Lázár Krisztina: Levegőminőség a Föld körül

A levegőminőség mindenkit érint, így az előadás során feltérképezzük a világ, Európa, Magyarország és néhány nagyvárosunk levegőjét. Bemutatásra kerülnek a legfőbb légszennyezőanyagok és azok forrásaik. Megismerkedhetünk a levegőminőség mérésével és modellezésével. Valamint megtudhatjuk milyen internetes weboldalakat érmes felkeresni, ha tájékozódni szeretnénk a jelenlegi, illetve a pár napon belüli levegőminőség állapotáról.

21:00 Salavec Péter: A szelek fizikája és a kátyús légi utak - A fizikai törvényektől a rázkódó repülőgépig

A szél, vagyis a levegő mozgása az időjárási jelenségek egyik legfőbb megnyilvánulási formája. A légkör áramlásai a fizikai törvényeknek engedelmeskednek, a meteorológia tudománya pedig a matematika és a számítástechnika eszközeit hívja segítségül ahhoz, hogy ezeket előre jelezzék. Az előadás első felében az alapvető fizikai törvényeket tekintjük át röviden, felvillantjuk az eredményül kapott légköri kormányzó egyenletrendszert, és megemlítünk néhány megoldási módszert egy-egy példával szemléltetve. Ezután szó lesz a szél és a légi közlekedés kapcsolatáról, ezen belül főként a "légi utak kátyúiról", a turbulenciáról. Az előadás célja megmutatni azt is, hogy az elméleti tudomány hogyan és milyen nagy mértékben tudja segíteni a jelenségek megértését, ezért rendre felvillantjuk a kapcsolódó matematikai összefüggéseket is, részletes magyarázatuktól azonban eltekintünk.


16:30-23:30 Egy éjszaka a stúdióban

Ha követsz minket a Youtube-on és a fecbookon, Te is tudod, hogy minden nap friss, élőszereplős időjárás jelentéssel jelentkezünk, hogy még biztosabb forrásból értesülhess a várható időjárásról. Ezen az éjszakán megnyílik a stúdió ajtaja is, és bárki kipróbálhatja, milyen nehéz dolga van az időjárás-jelentést készítő meteorológusnak. Állj be Te is a kamera elé és próbáld ki magad!

Vigyázat! Ha zöld ruhában jössz, el fogsz tűnni! :) (a green-box miatt)

Csoportjaink 16:30‑23:30 óra között óránként indulnak, amelyre az events.met.hu/muzej oldalon lehet bejelentkezni.

18:00 Közönségtalálkozó

Ha érdekel a meteorológia, biztosan tudod, hogy az OMSZ minden nap friss, élőszereplős időjárás jelentéssel jelentkezik. A videókban látott, hallott meteorológusokkal most személyesen is találkozhatsz, ha ellátogatsz hozzánk. A képernyőről már jól ismert arcoktól bátran kérdezhetsz, kérhetsz autogramot vagy készíthettek közös fotót. Gyere el és találkozz kedvenceiddel.

 A korlátozott számú helyek miatt bejelentkezés szükséges az events.met.hu/muzej oldalon.

16:00-23:00 Meteorológiai Szakkönyvtár

Egy napra az OMSZ Szakkönyvtár is megnyitja kapuit, hogy a látogatók bepillantást nyerhessenek a ritkán látott, ódon meteorológiai könyvekbe, periodikákba és feljegyzésekbe, könyv ritkaságokba. Az OMSZ szakkönyvtára gyűjtőkörét tekintve egyedülálló az országban. Feladata, hogy gyűjtse, megőrizze, és az olvasók rendelkezésére bocsájtsa a magyar nyelvű és – a kutatók igényéhez kapcsolódóan – a külföldi szakirodalmat.

A könyvtár állományát hozzávetőlegesen nyolcezer szakkönyv, több mint 150 féle folyóirat és sorozat, valamint adatos anyagok gyűjteményei alkotják. A Szolgálattal egyidős, azaz több, mint 150 éves könyvtár számos könyvritkaságot és tudománytörténeti érdekességet őriz. A hozzánk ellátogatók megismerkedhetnek az 1893 óta kiadott időjárási napijelentések formai és tartalmi változásaival, melyek magukon viselik az adott kor történelmét is!

Csoportjaink 16:00-23:00 óra között óránként indulnak A program látogatásához bejelentkezés szükséges az events.met.hu/muzej oldalon.


A pestszentlőrinci  Marczell György Főobszervatóriumban június 25-én, szombaton 12:00-kor indul a barangolás. Több alkalommal útjára engedünk egy magaslégkört kutató rádiószondát. Jelentkezni az events.met.hu/muzej oldalon lehet, karszalag a helyszínen is kapható.

Az obszervatórium tudományos megfigyeléseket végző intézetet jelent. A Marczell Györgyről elnevezett obszervatóriumot 1952-ben elsősorban a magaslégköri megfigyelésekre hozták létre, de az elmúlt 66 év során számos meteorológiai, légkörfizikai, levegőkémiai megfigyelésnek, kutatásnak adott otthont.

Az ide látogató egy rövidfilmből átfogó képet kaphat az itt folyó tevékenységről. A pestszentlőrinci obszervatórium meteorológiai tanösvényén megismerkedhetnek egy hagyományos műszerkert mérőeszközeivel, valamint egy automata meteorológiai állomással. Bemutatjuk a kalibráló laboratórium műszereit és tevékenységét, a korszerű távérzékelési eszközöket (radar, villámdetektor, cseppspektrum-mérő, felhőalapmérő...), a napsugárzás összetevőinek mérésére szolgáló készülékeket. Bepillantást adunk a levegőminőség mérési és értékelési folyamatába. A mindennapos észlelés része a rádiószonda felbocsátása, melynek szintén részesei lehetnek a látogatók. 

Ismerd meg a meteorológiai méréseket testközelből. Jelentkezz tanösvény-túránkra, mely Főobszervatóriumunk műszerkertjében kalauzol végig a mérések és mérőeszközök sokaságán. A végén pedig figyeld meg, ahogy elszáll a rádiószonda egy óriási meteorológiai ballonra kötve.

Csoportjaink 12:00-19:00 óra között óránként indulnak A program látogatásához bejelentkezés szükséges az events.met.hu/muzej oldalon.