2024. április 19. péntek
Hírek

HungaroMet: 2022. július 24. 10:56

Több melegrekord is megdőlt (2022.07.23.)

2022. július 23-án tetőzött az idei nyár eddigi legerősebb hőhulláma, több új melegrekord is született. Hajnalban, Budapest Lágymányoson csupán 25,3 fokig tudott lehűlni a levegő, ezzel új fővárosi napi legmagasabb minimumhőmérsékleti rekord született. A korábbi csúcstartó szélsőérték 24,8 fok volt, amelyet 2015-ben szintén Budapest Lágymányoson mértünk.
A trópusi éjszakát követően Budapesten a nappal is rekordot döntött: Budapest Újpesten délután 38,5 fokkal tetőzött a hőség, amellyel új fővárosi napi legnagyobb maximumhőmérsékleti rekord született. Az eddigi, erre a napra vonatkozó csúcsértéket Budapest Újpest tartotta, még 2015-ből, 38 fokkal.
A rendkívüli hőségben Hódmezővásárhely Szikáncs, illetve Kiskunfélegyháza állomásokon a legmelegebb órákban 41,5 fokig emelkedett a hőmérők képzeletbeli higanyszála, így az országos napi legmagasabb maximumhőmérséklet rekordja is megdőlt. Az idei szélsőérték jócskán túlszárnyalta a korábbi csúcstartó 39 fokot, melyet 2015-ben Békéssámsonon, Felcsúton, illetve Tápiószele Külsőmezőn regisztráltunk.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.