Magyarország Éghajlata

A Föld éghajlata

Az elmúlt évek időjárása

A légnyomás átlagos értéke a nagytérségű időjárási képződmények gyakoriságát jellemzi. A tengerszinti légnyomás átlagos- és 2003 évi menetét mutatja be a 19. ábra oszlopdiagramja.

19. ábra
A tengerszinti légnyomás havi átlagai Budapest-Pestszentlőrincen

Az átlagos évi menetben kettős hullám látható. A főmaximum januárban van, a másodmaximum októberben. Ezeket a hónapokat jellemzi az anticiklonok gyakori előfordulása. A minimumok áprilisban, illetve novemberben jelentkeznek, amikor nagyobb a ciklongyakoriság. A 2003. évi átlagokat reprezentáló oszlopok azt mutatják, hogy a főmaximum februárra csúszott át, de még márciusra is a magas érték volt jellemző.

2003-ban októberben hullott a legtöbb csapadék (14. ábra), továbbá júliusban is esős idő volt, e két hónapban látható a minimum a légnyomás havi átlagában, ami a ciklontevékenységekben bővelkedő időjárásra utal.

A tengerszinti légnyomás havi értékei általában magasabbak voltak a szokásoshoz képest, aminek következményeként azt várhatjuk, hogy az anticiklonokra jellemzően a szélátlagok alacsonyabbak voltak 2003-ban.