2024. május 10. péntek
Tanulmányok

HungaroMet: 2012. január 25. 11:00

Gyorsan olvadó hó keleten

A vasárnap éjszakai órákban átvonult meleg-, majd hidegfront az Alföld keleti felében okozott havazást, ám a hidegfront mögött a napsütés és a szél hatására átkeveredő levegőben a hőmérséklet rohamosan emelkedett, így a hó gyorsan olvadt.

Kolláth Kornél, Pátkai Zsolt

A Kárpát-medencében az elmúlt napokban gyakoriak voltak a frontátvonulások. Ezeket több-kevesebb csapadék is kísérte, amely jobbára eső formájában hullott, az Északi-középhegységben és északkeleten havazott. Előbbi területen már számottevő hóréteg halmozódott fel.
 
A vasárnap éjszakai órákban átvonult meleg-, majd hidegfront az Alföld keleti felében okozott havazást. Vasárnap reggel Debrecenben például 12 cm-es hóvastagságot mértek. Ám a hidegfront mögött a napsütés és a szél hatására átkeveredő levegőben a hőmérséklet rohamosan emelkedett, így a hó gyorsan olvadt. Az esti méréskor Debrecenben már csak 2 cm volt a hó, reggelre pedig szinte teljesen elolvadt. Az Alföld többi részéről is eltűnt a hó, egyedül Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében maradt meg 5-10 cm-es hóréteg. Az 5 percenként készített műholdképekből összefűzött hurokfilmen szemmel látható a havas terület napközbeni zsugorodása.
 
1. ábra
1. ábra
MSG HRV kompozit műholdkép és a mért hőmérsékletek 11 UTC időpontban. A hófelszín türkiz színárnyalattal jelenik meg a képen.
Délnyugaton 10 fok fölött alakul a hőmérséklet, míg északkeleten a hófelszín fölött 5 fok alatti értékeket láthatunk.

 
2. ábra
2. ábra
MSG HRV kompozit képekből készült hurokfilm

3. ábra
3. ábra
Hóréteg vastagság a Kárpát-medencében 2012. 01. 22. 06 UTC-kor.

4. ábra
4. ábra
Hóréteg vastagság a Kárpát-medencében 2012. 01. 22. 18 UTC-kor.
Debrecenben a reggeli 12 cm-es hóvastagsághoz képest az esti mérés már csak 2 cm-t mutat.

Készült: 2012. január 24.