2021. május 18. kedd
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2021.05.19. szerda éjfélig

SZÉL: Kedden a délután második feléig a közép-magyarországi régióban az északnyugati szél sebessége elérheti a 70 km/h körüli értékeket. Ezt követően jelentősen mérséklődik a légmozgás.

ZIVATAR: Kedden a délután második felétől a késő esti órákig Vas megyétől Baranyáig előfordulhat néhány zivatar, jó eséllyel heves kísérőjelenségek nélkül. Éjszaka inkább az intenzívebb záporok lesznek jellemzőek (szintén a délnyugati megyékben), szerdán pedig az ország északkeleti harmadán fordulhat elő a záportevékenység mellett zivatar is.

CSAPADÉK: Szerdán a napi csapadék mennyisége területi átlagban, a három délnyugati megyében 20 mm felett alakulhat.

2021.05.18. 09:50 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2021. május 18. 09:56 (07:56  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.