2024. július 17. szerda
Honlap újdonságok

HungaroMet: 2024. március 21. 09:02

Levélnedvesség-tartam információk a honlapon a növényvédelmi munkák támogatására

Levélnedvesség-tartam információkkal bővült a honlap Agrometeorológia oldala a növényvédelmi munkák támogatására. Számítással becslést adunk az előző napok időjárása alapján arra, hogy mennyi ideig lehetett vizes a levélfelület, és a legfrissebb előrejelzések szerint a következő napokban várhatóan mennyi ideig lesz az.

HungaroMet: 2023. november 10. 15:00

Meteora mobil alkalmazás részletes hétnapos előrejelzéssel

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Meteora mobil alkalmazásának legújabb változata (Android 3.2.33) hétnapos előrejelzéssel és sok hasznos funkcióval gazdagodott.

HungaroMet: 2022. december 5. 14:17

Hidegindexek

Hidegindexek oldallal gazdagodott a honlap Éghajlatváltozás oldala. Az emelkedő hőmérséklet térségünkben az alacsony hőmérsékletek előfordulási gyakoriságának csökkenésével jár. A változások nyomon követésének egy módja a különböző klímaindexek vizsgálata. Hasonlóan a hőségindexekhez, a hidegeket jellemző indexekből is megvalósítottunk néhányat a múlt század elejétől 24 településre.

HungaroMet: 2022. november 23. 14:00

Új műholdképekkel bővült a honlap

Három újabb típussal bővültek a honlapon elérhető műholdképek.

HungaroMet: 2022. október 27. 20:22

Hőségindexek

Hőségindexek oldallal gazdagodott a honlap Éghajlatváltozás oldala. A klímaváltozás nyilvánvaló jele térségünkben a magas hőmérsékletekkel kapcsolatos szélsőségek gyakoribbá válása, a hőhullámok tartósságának és intenzitásának növekedése. A változások nyomon követésére általában különböző klímaindexeket használnak. Az új, Hőségindexek oldalon megjeleníthető, illetve az ábrára való kattintással letölthető a forró napok és a hőségnapok számának alakulását mutató grafikon a múlt század elejétől 24 településre.

HungaroMet: 2021. december 3. 13:30

OMSZ Mikulás ajándéka: Meteora sok hasznos és látványos widgettel

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Mikulása nem csak szaloncukrot osztogatott, hanem a Meteora mobil alkalmazás legújabb változatát is jó szívvel ajánlja mindenkinek. A Meteora az OMSZ mobileszközökre kifejlesztett, országosan és ingyenesen elérhető alkalmazása, amely egy mobileszközökön futtatható óra, ami egyben sok-sok, hasznos, hiteles, meteorológiai információt is szolgáltat. A mai naptól a Meteora alkalmazás letöltése után többféle nemcsak hasznos, hanem látványos widget közül lehet választani.

HungaroMet: 2021. július 14. 08:00

Repülésmeteorológiai honlapon eGAFOR előrejelzés pilótáknak

Repülésmeteorológiai honlapon (aviation.met.hu) bejelentkezés után már közvetlenül is elérhető az eGAFOR felülete, ahol nemzetközi együttműködéssel, országokon átívelő, területi és útvonalra szóló előrejelzések készülnek az alacsonyszintű polgári repülés számára.

HungaroMet: 2021. július 2. 13:50

Megújulnak a talajnedvesség térképek

A talajnedvesség alapvető fontosságú, széles körben használt agrometeorológiai információ. Az Országos Meteorológiai Szolgálat hosszú évek óta biztosít talajnedvesség információkat a honlapján. Eddig a növények számára hasznosítható víztartalom arányában (%) elérhető értékek a telítettséghez képest viszonyított vízhiánnyal együtt mérőállomásokra számított értékek voltak.

HungaroMet: 2021. március 11. 14:01

Műholdas napfénytartam térképek az agrometeorológiai oldalon

A napfénytartam alapvető fontosságú, hosszú évtizedek óta széles körben használt agrometeorológiai információ. Napfénytartamon azt az időtartamot értjük, ameddig a felszínt közvetlen (direkt) sugárzás éri. Az élő szervezetekre, így növényre, állatra és magára az emberre is jelentős hatással van a napfény mennyisége és időtartama. A növényi produkció, a termés mennyisége szoros kapcsolatban áll a napsugárzással.

HungaroMet: 2020. december 8. 12:00

Új szolgáltatás csapadékvíz elvezetés méretezéséhez

A csapadékhullással kapcsolatos szélsőségek intenzitásában, gyakoriságában megmutatkozó tendenciák a változó éghajlat jelei. Az intenzívebbé váló csapadékhullás miatt szükségszerű a csapadékvíz elvezető hálózatok tervezésénél alkalmazott – az 1970-es években elkészített – csapadékmaximum függvények aktualizálása. Az új OMSZ honlapon a tervezés helyszínének megadása után ingyenesen letölthetők a tervezéshez, méretezéshez, illetve hozam számításhoz szükséges csapadékintenzitás adatok.

Cikkek száma: