2024. május 10. péntek
Tanulmányok

HungaroMet: 2012. január 6. 16:00

Viharciklonok Európa felett, 2012. január 3-6.

Egymás után két viharciklon söpört végig Európán. Január 3-án és 4-én az Emil viharciklon főleg Észak-Európában okozott nagy anyagi károkat és halálos áldozatokat. Norvégiában 3-án 135 km/óra erősségű széllökéseket is mértek. Heves esőzések és 160 km/órás szelek tomboltak Skóciában, Walesben és Észak-Írországban. Egy ember meghalt, többen megsérültek, számos országrészben komoly károk keletkeztek és súlyos fennakadások voltak a közlekedésben. Sokfelé áramkimaradások fordultak elő a viharos időjárás miatt.

Putsay Mária, Tóth Kata, Polyánszky Zoltán és Szenyán Ildikó


Egymás után két viharciklon söpört végig Európán (film megtekintése). Viharciklonnak minősülnek azok a nagyon gyorsan kialakuló mérsékeltövi ciklonok, amelyek középpontjában 24 óra alatt legalább 24 hektopascalt (hPa) süllyed a légnyomás. A hirtelen kialakuló nagy légnyomás-különbség miatt a viharos sebességet is elérik a széllökések. Az áthelyeződés is nagyon gyors, ezért rövid idő alatt átvonulhat akár egész Európán, a viharos szél miatt kidőlt fák, megrongálódott épületek maradnak a nyomukban.

Január 3-án és 4-én az Emil viharciklon (1. ábra) főleg Észak-Európában okozott nagy anyagi károkat és halálos áldozatokat. Norvégiában 3-án 135 km/óra erősségű széllökéseket is mértek. Heves esőzések és 160 km/órás szelek tomboltak Skóciában, Walesben és Észak-Írországban. Egy ember meghalt, többen megsérültek, számos országrészben komoly károk keletkeztek és súlyos fennakadások voltak a közlekedésben. Sokfelé áramkimaradások fordultak elő a viharos időjárás miatt.

1. ábra

1. ábra
METEOSAT-9 légtömeg kompozit kép 2012.január 4. 2:10 UTC

 

Az Emil viharciklon nyomában Andrea viharciklon érkezett (2. ábra). Ez a ciklon inkább délebbre (pl. Németország, Franciaország) okozott problémákat. Az Alpokban nagy havazást, lavinaveszélyt okozott a viharciklon. Áramkimaradások léptek fel. A fák a lehullott hó súlya alatt a villanyvezetékekre dőltek, és elszakították azokat.

 

2. ábra

2. ábra
METEOSAT-9 légtömeg kompozit kép 2012.január 5. 10:55 UTC


3. ábra

3. ábra
Maximális széllökések (km/h) 2012. január 5-én Németországban
 
A kétóránkénti műholdképekből készült film itt tekinthető meg. (2012. január 3. 00:10 UTC - január 6. 6:10 UTC).
 
Készült: 2012. január 6.
 

Kapcsolódó tanulmány: