2024. május 11. szombat
Tanulmányok

HungaroMet: 2012. március 26. 13:23

Egyre gyorsabb ütemű a talaj kiszáradása

Az előző év szélsőségesen száraz időjárása után az utolsó téli hónapokban sem emelkedett jelentős mértékben a talaj víztartalma. A jelenlegi időjárási kilátások alapján nagyon valószínűnek tűnik, hogy fél éven belül, november után a március lesz a második hónap, amikor az ország túlnyomó részén még 1 mm csapadék sem esik. Ugyanakkor a napos, enyhe, tavaszi időjárás miatt erősödő párolgás következtében egyre jobban kiszárad a föld.

Vadász Vilmos

A felső 20 cm-es talajréteg nedvesség tartalma az ország túlnyomó részén 20% alá csökkent. Ebbe a rendkívül kiszáradt talajrétegbe kerülnek a tavaszi vetések során a magok, és többnyire innen vennének fel vizet a száraz ősztől, kemény téli fagyoktól egyébként is meggyötört őszi vetések.

1. ábra (msEb)

 1. ábra

A mélyebb talajrétegekben is meglehetősen alacsony a nedvességtartalom: a felső 1 m-es rétegben csak a délnyugati országrészben, illetve a Nyírségben haladja meg a 60 %-t, az Alföld közepén ugyanakkor az 50 %-ot sem éri el.

2. ábra (msEd)
2. ábra

A vízhiány ebben a rétegben sokfelé a 100 mm-t is meghaladja, ami több mint kéthavi átlagos csapadékmennyiség, de a legkevésbé kiszáradt délnyugati és északkeleti tájakon is egy havi átlagos mennyiség kellene az optimális viszonyok kialakulásához.

3. ábra (msEf)
3. ábra

A lágyszárúak szempontjából meghatározó, felső 50 cm-es rétegben is meghaladja a 60 mm-t a vízhiány az ország kétharmadán.

4. ábra (msEe)
4. ábra

Március végéig ez a helyzet semmiképpen nem javul, sőt az erősödő párolgás miatt legtöbb helyen tovább szárad a föld. A legtöbb számítás szerint az ország túlnyomó részén még 2 mm csapadék sem lesz, az 5 mm-t csak a Nyírség keleti részén haladja meg 50 %-nál nagyobb valószínűséggel az 5 napos csapadékösszeg.

5. ábra

5. ábra

Ugyanakkor – a rendkívül enyhe időjárás miatt – egyre melegebb a talaj. Az 5 cm-es mélységben a talajhőmérséklet már tartósan 10 fok fölé emelkedett, és a jelenlegi számítások szerint – ha átmenetileg csökken is – a hónap végéig nem változik jelentősen.

6. ábra (msEa)

6. ábra

Készült: 2012. március 26.