2024. május 12. vasárnap
Tanulmányok

HungaroMet: 2012. április 2. 13:15

Agrometeorológiai információk: 2012. április 2.

Az elmúlt négy nap során szeszélyes területi eloszlásban többfelé hullott kisebb csapadék, mennyisége azonban csak helyenként haladta meg az 5 mm-t. Ugyanakkor sokfelé fújt erős vagy viharos szél, így csapadék ellenére a talaj nedvességtartalma nem változott, vagy még csökkent is. A hét végéig csapadék szempontjából kedvezőbbre fordul az időjárás.

Az elmúlt négy nap során szeszélyes területi eloszlásban többfelé hullott kisebb csapadék, mennyisége azonban csak helyenként haladta meg az 5 mm-t (1. ábra). Ugyanakkor sokfelé fújt erős vagy viharos szél, így csapadék ellenére a talaj nedvességtartalma pl. a felső 20 cm-s rétegben nem változott, vagy még csökkent is, többfelé a 10 %-ot sem éri el (2. ábra).


1. ábra

1. ábra
Az elmúlt 4 nap csapadékösszege


2. ábra

2. ábra
Talajnedvesség a felső 20 cm-es rétegben


A mélyebb, a felső 1 m-es talajrétegekben azért még nagyobb a nedvességtartalom, de értéke a 60 %-ot csak a délnyugati, illetve az északkeleti országrészben haladja meg (3. ábra). A vízhiány ebben a rétegben több helyen a 100 mm fölött alakul, ami több mint kéthavi átlagos csapadékmennyiségnek felel meg (4. ábra).

 3. ábra

 3. ábra
Talajnedvesség a felső 100 cm-es rétegben


4. ábra

4. ábra
Vízhiány a felső 100 cm-es rétegben

 

A hét végéig csapadék szempontjából kedvezőbbre fordul az időjárás. A hét közepén sokfelé várható eső, zápor. A következő 5 nap során az ország nagy részén 10 mm-t meghaladó csapadékra lehet számítani, nagyobb valószínűséggel a Dunántúl délnyugati részén, illetve a Tiszántúlon (5. ábra).

 5. ábra

5. ábra
10 mm-t meghaladó csapadék valószínűsége

Készült: 2012. április 2.