2024. május 11. szombat
Tanulmányok

HungaroMet: 2012. április 3. 07:01

2012. március – az újabb szélsőséges hónap

Fél éven belül már a második olyan hónapon vagyunk túl, amikor országos átlagban 5 mm-t sem érte el a lehullott csapadék mennyisége, de akadt néhány olyan hely is, ahol mérhető csapadékot egyáltalán nem regisztráltak. Március során ugyan előfordultak felhősebb időszakok, de összességében kiemelkedően napos hónapot tudhatunk magunk mögött. Budapesten, a pestszentlőrinci obszervatóriumban a napfényes órák száma 270-et is felülmúlta, ami - az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológiai adatbázisának jelenlegi feldolgozottsága szerint - rekordnak számít.

Tóth Tamás

 

Ha 1593-ban IV. Henrik francia királynak Párizs megért egy misét, akkor nekünk meteorológusnak is megér néhány gondolattal visszaemlékeznünk a 2012-es márciusi időjárásra.

2011 novembere után 2012 márciusa is extrém száraz időt hozott, az ország több pontján a hónap során lehulló csapadék mennyisége még az 1 mm-t sem érte el.

 1. ábra

1. kép
2012 márciusában lehullott csapadék Magyarországon

Az ábráról látható, hogy gyakorlatilag 10 mm-t meghaladó csapadékot nem mértek az országban, habár a társadalmi észlelők adatai még nem szerepelnek a nyilvántartásban. Az ország legszárazabb részei az Északi-középhegység, illetve a főváros és az attól keletre eső területei voltak, ahol a havi csapadékösszeg még az 1 mm-t sem érte el.

Ugyanakkor a hónap végén a márciusi napsütésben egyre több helyen mértek 20 foknál magasabb hőmérsékletet. A napos, száraz időjárás viszont tovább fokozta a párolgást, így a talajnedvesség mind a felsőbb, mind pedig az alsóbb talajrétegekben március legvégére az év ezen szakában eddig még nem tapasztalt alacsony értékre zuhant.

 2. ábra

2. kép
A felső 20 cm-es talajréteg nedvességtartalma március utolsó napján

Az Alföldön nagy területen 10 % -nál is kisebb volt a talaj nedvességtartalma, sőt Kecskemét, Aszód és Nemeskisfalud térségében mindössze 5 %-ot ért el a hónap végén. Ilyen alacsony mért értékre még nem volt példa az év ezen időszakában az Országos Meteorológiai Szolgálat adatbázisának jelenlegi állapota alapján.   


A száraz talaj, valamint a sokfelé viharossá fokozódó szél 29-étől Magyarország több pontján szinte sivatagi állapotokat idéző porviharokat eredményezett.  

 3. ábra

3. kép
Porvihar Heves megyében (fotó: Kolláth Kornél)

Először március 29-én a Kiskunságból jelentettek porvihart. Az ott megerősödő északnyugati szelet kísérő legerősebb széllökések meghaladták a 60 km/h-t, amelynek következtében az Alföld megművelt, laza szerkezetű talajairól a szél felkapta a finom port.

Ugyanakkor a száraz talaj kialakulásában nagy szerep jutott a levegő alacsony nedvességtartalmának is. Miskolcon, az Avas csúcsán lévő meteorológiai főállomásunkon a levegő relatív nedvességtartalmának havi átlaga mindössze 48% volt, ami a második legalacsonyabb márciusi érték a meteorológiai adatbázisban. Ennél alacsonyabb légnedvesség-értéket mindössze 1998-ban regisztráltak Kunmadarason. Ugyanitt regisztrálták egyébként a hónap legalacsonyabb pillanatnyi értékét is, 8%-ot, március 20-án délután 16:50-kor. Emellett március 12-én Kecskeméten, a katonai repülőtéren is mértek 11%-os légnedvességet.

A levegő alacsony nedvességtartalmával párhuzamosan a derült éjszakák után igen komoly hőmérséklet-emelkedést tapasztalhattunk. Több napon is előfordult, hogy a fagyos éjszakát követően 20 fok körüli maximumokat regisztráltak a meteorológiai mérőautomaták. Március 17-én a Nógrád megyei Zabarban a hajnali -7.1 fokról délutánra 21 fokig melegedett fel a levegő, ami 28.1 fokos napi hőingást jelent.   

2012 márciusának azonban igazán kiemelkedő rekordját a havi napfénytartamnál kell keresnünk. A Budapesten regisztrált 270.1 óra napsütés közel 20 órával haladja meg az 1953-ban Kecskeméten mért korábbi maximum értéket. Ráadásul nemcsak Budapesten, hanem Szegeden és Békéscsabán is túlszárnyaltuk a korábbi rekordot, így mindenképp elmondhatjuk, hogy a pontos műszeres mérések történetének legnaposabb márciusát éltük át 2012-ben.

 

(A szerző megjegyzése: Ez a cikk a teljesség igénye nélkül foglalja össze a márciusi kiemelkedő időjárási eseményeket. Az adatok teljes körű és részletes feldolgozása után Az elmúlt hónapok időjárása rovatunkban olvashatják a szokásos havi éghajlati elemzést. )  

 

Készült: 2012. április 2.