2024. április 29. hétfő
Tanulmányok

HungaroMet: 2012. május 4. 16:00

Tavaszi meleg periódus a Kárpát-medencében

Április utolsó, illetve május első napjaiban szokatlanul meleg, nyári időjárás uralkodott Közép-Európában, ezen belül Magyarországon is. A hőmérséklet csúcsértéke öt napon keresztül folyamatosan megdöntötte az aktuális napi hőmérsékleti rekordot. A következőkben röviden ismertetjük a nagy meleg kialakulásának meteorológiai okait.

Pátkai Zsolt


A Kárpát-medencében főként nyáron szokott tartós meleget okozó anticiklon kialakulni. Természetesen a téli félévben is előfordulnak blokkoló anticiklonok, ám azokhoz teljesen más időjárási jelenségek kapcsolódnak (hideg légpárna, tartós borultság, légköri szennyezőanyagok feldúsulása).

Április utolsó dekádjában a magassági áramlási mező jelentősen legyengült Európa térségében, így a kialakuló ciklonok, anticiklonok nem tudtak áthelyeződni, hanem egy adott terület fölött vesztegeltek. Nyugat-Európában ciklontevékenység jellemezte az időjárást, csapadékos, hűvös időt okozva. Ugyanakkor Közép-Európa térségében erőteljes magassági anticiklon fejlődött ki (1. ábra).

 1. ábra

1. ábra
Magassági analízis térkép az 500 hPa-os légnyomási szinten
(A folytonos vonalak a légréteg vastagságát, míg a színezés a hőmérsékletet mutatja.)


A délnyugatias irányú áramlási mező folyamatosan szállította a szubtrópusi eredetű, igen száraz levegőt a terület fölé (2. ábra). Ennek eredménye a szinte felhőtlen ég, és az erőteljes nappali felmelegedés lett (3. ábra).

2. ábra - animáció

2. ábra - animáció
A 850 hPa-os légnyomási szint hőmérséklet-változása 2012. április 26 és május 3. között

 3. ábra

3. ábra
A maximum-hőmérséklet eloszlása Közép-Európa térségében 2012. május 1-én


Azonban nem ez az egyetlen oka ennek a nyári melegnek. Mint ismeretes, a levegő közvetett módon, a talaj felszínéről kapja meg a nap sugárzási energiáját. Amennyiben a talaj felső része nedves, úgy a besugárzás egy része nem a levegő felmelegítésére, hanem a párologtatásra fordítódik. Azonban a rekordszáraz 2011-es év és a szintén rekordszáraz március után a talaj felső rétegéről ez egyáltalán nem volt elmondható. A felső 20 cm-es talaj réteg nagymértékben kiszáradt (20-40%), így tehát a hőmérséklet emelkedésének nem volt akadálya.

4. ábra

4. ábra
A Bécsben 12 órakor elvégzett rádiószondás mérés


A rádiószondás ábrán jól látszik, ahogy a száraz talajfelszín közeli légréteg extrém erősen felmelegszik (4. ábra).  A két fenti hatás eredményeként sorra dőltek meg a napi hőmérsékleti rekordok. Az ötnapos periódus csúcsértékét Bugacon és Törökszentmiklóson mérték május 2-án (33,3 °C).

Az enyhülést a Földközi-tenger irányából lassan fölénk helyeződő sekély ciklonális mező hozza, amelyből többfelé fordul elő zápor, zivatar.

Készült: 2012. május 3.