2022. augusztus 10. szerda
Tanulmányok

OMSZ: 2017. október 9. 16:00

Összefoglaló a nyár második felének viharvadászatairól

A nyár második felében az időjárás már nem tartotta azt a – sokszor már-már őrült – iramot, amit a június végi, július eleji időszakban diktált a viharvadászok számára, de így is akadt néhány érdekes helyzet.

Bondor Gyula (Viharvadászok Egyesülete), Csirmaz Kálmán (Országos Meteorológiai Szolgálat)


Az év egyik legkomolyabb helyzete alakult ki július 24-én, amikor ismét több szupercella szántott végig az országon, ezek közül az egyik, késő este Baranyán átvonuló cella milliárdos jég- és szélkárt okozott a térségben. A Bondor Gyula, Tóth Tamás, Mirk Tamás és Komjáti Kornél alkotta négyes a Dunaújvárostól nyugatra kialakuló forgó zivatarokat vette célba. Az első cellát sikerült Paksnál lencsevégre kapni (1. kép), amely a látványos peremfelhő mellett falfelhővel is rendelkezett. A masszív kiáramlás (a peremfelhő mentén), illetve a falfelhő örvénylése az 1. videón is egyértelműen kivehető.

 1. kép

1. kép: Szupercella Paks mellett látványos peremfelhővel, és mögötte megbújó falfelhővel

 

1. videó

A cella gyorsan átszánkázott a Duna–Tisza-közére, amelyet a csapat nem követett, inkább várta az újabb nyugatról érkező konvekciót. Székesfehérvárnál újabb intenzív cella jelent meg, amely egyaránt mutatott szupercellás és multicellás zivataros jegyeket is, és látványos görgőfelhőt is produkált (2. kép).

 2. kép
2. kép: Látványos görgőfelhő (arcusfelhő) a cella kifutószél frontja mentén

A nap harmadik említésre méltó celláját hátulról sikerült megörökíteni Cece térségében, így mi is bepillantást nyerhetünk az ún. szárnyfelhő tornyok (angolul flanking line) alatti örvénylő mozgások természetébe (2. videó).

2. videó

A csapat részletes beszámolója az alábbi oldalon tekinthető meg:


A viszonylag száraz augusztusban csupán néhány nap ígérkezett viharvadász szempontból izgalmasnak. Rögtön augusztus 6-án, a hőhullámot lezárandó, egy hidegfront vonult át hazánkon, néhány helyen szupercellák is létrejöttek a napon. A Mirk Tamás, Molnár Ákos, Bondor Gyula és Sebestyén Ádám alkotta négyes a Jászságban kapott el közülük egy példányt (3. kép).

 3. kép

3. kép: Szupercella és falfelhője Jászdózsa térségében 2017. augusztus 6-án

A csapat részletes beszámolója az alábbi oldalon érhető el:


Augusztus 10-én
az időjárás ismét megmutatta a kegyetlenebbik oldalát. Késő este igen erős – és sajnos a modell előrejelzésekben nem igazán szereplő – zivatarlánc, közkeletű angol kifejezéssel squall line haladt végig délről észak felé a Nyugat-Dunántúlon. Útját orkán erejű széllökések (Sopron 137 km/h-t regisztrált), sokfelé áramkimaradások, hatalmas szélkárok, és sajnos egy halálos áldozat is kísérte. Hérincs Dávid a szupercella.hu honlapon publikált blog bejegyzésében kielemezte a helyzetet, és néhány fotót is készített a károkról Egyházasrádócon, például az alábbi – már eleve romos állapotú – melléképület összedőléséről (4. kép).

9. kép
4. kép: A viharban összedőlt melléképület Egyházasrádócon

Hérincs Dávid részletes beszámolója alább olvasható:


Ezt követően augusztusban 11-én egy újabb hidegfront átvonulása okozott a viharvadászok számára is komolyan veendő eseményeket. Kacs Dávid és Schmall Rafael, a Viharvadászok Egyesületének lelkes dél-dunántúli helytartói késő esti, ún. emelt konvekciós (azaz amikor a feláramlás nem a talaj közeléből, hanem magasabb szintekről indul meg) szupercellákat örökített meg Somogy megyében. A második példány impozáns látványt nyújtott az éjszakában a forgás által lekerekített ovális felhőformáival, a szupercellákra jellemző csapadékmentes feláramlási alappal (5. és 6. kép).

 4. kép

5. kép: Közeledő szupercella lencse alakú feláramlási alappal

5. kép
6. kép: Lencse alakú csapadékmentes feláramlási alap a somogyi estében

A duó bővebb beszámolója az alábbi oldalon olvasható:

A helyzetre a Mirk Tamás, Sebestyén Ádám, Komjáti Kornél és Bondor Gyula alkotta kvartett is rámozdult, akik a Balaton közelében (Sármellék) már a délutáni órákban idegtépő várakozás közepette kémlelték az eget. Az időjárás végül az esti órákban kegyelmezett meg a csapatnak, a szupercella elmosódott felhőkontúrjait már csak a késő esti sötétségben tudták megörökíteni (7. kép).

 6. kép

7. kép: Szupercella elkenődött kontúrú beáramlási felhősávval és alul falfelhővel Somogybabod térségében

A csapat bővebb beszámolója alább olvasható:

Eközben Papp Péter, Tiszavölgyi Dávid és Czimbuli Zsolt hármasa a Balaton környéki konvekciót vette célba. Eredményük egy látványos, ún. kis csapadékú (angol rövidítéssel LP) szupercella a Bakonyban (8. kép), majd pedig számolatlan lecsapó villám a magyar tenger felborzolt hullámai fölött (9. kép).

 7. kép

8. kép: LP szupercella csapadékmentes feláramlási alapja a Bakony térségében

8. kép
9. kép: Látványos lecsapó villámok a Balaton fölött 2017. augusztus 11-én

A csapat bővebb beszámolója itt olvasható:  szupercella.hu/20170811_vadaszat_lp_szupercella_petyus


Augusztusban még egy említésre méltó helyzet alakult ki. Augusztus 27-én egy hidegfront viszonylag száraz levegőre ráfutva termelt ki néhány kis csapadékú (LP) szupercellát az Alpokalja előterében. Hérincs Dávid, aki az Egyesület állandó helyzetjelentője a térségből, nem volt rest megörökíteni ezeket a vizuálisan nem feltétlenül a leglátványosabb, de szakmai szempontból semmivel sem kevésbé érdekes, örvénylő képződményeket (10. kép).

 10. kép

10. kép: LP szupercella forgó feláramlási alapja és a megdőlt fő torony

Dávid részletes beszámolója az alábbi oldalon érhető el:


Ekkor sokan már úgy gondolták, hogy a viharvadász szezonnak ez volt – valljuk meg, nem túl acélos – az epilógusa, erre mégis rácáfoltak a szeptember közepi rendkívüli események, amelyről egy külön beszámolóban is hamarosan megemlékezünk…


 

Tanulmányok