2024. május 10. péntek
Tanulmányok

HungaroMet: 2012. február 9. 15:50

Hová lett a hó?

Érdekes dologra lehetünk figyelmesek az aktuális műholdképek tanulmányozásakor, felhők hiányában ugyanis jól látszik a felszín. Az északkeleti országrész egyes területein nem, vagy alig találunk havat. Mégpedig ott, ahol a legerősebb széllökések előfordultak az elmúlt napokban. Ez nem is meglepő, hiszen a lehullott havat az időnként viharos szél a sík felületekről árkokba, mélyedésekbe, a szél útjába kerülő akadályok mögé sodorta.

Kovács Attila

 

A kisebb területen összegyűlt hó pedig a műholdkép felbontása miatt nem jelenik meg, de a nagyobb, részben vagy teljesen hómentes szántóföldek igen. Az 1. ábrán látható műholdképen a hóval fedett terület fehér, míg az erdős, vagy hóval nem fedett rész sötét. Jól kirajzolódik sötét foltként pl. a Bükk és a Mátra, ahol bár van hó, de az erdő miatt ez nem jelenik meg a képen.

1. ábra

1. ábra
METEOSAT műholdkép 2012.02.08. 8:40 UTC

 

Két nagyobb hó-hiányos területet találunk, melyek az ú.n. északi szélcsatornába esnek: az egyik a Hernád-völgye, a másik pedig a Bodrogköz - Rétköz - Nyírség (2. ábra). Előbbinél a völgy vonalában, annak pár 10 km-es körzetében hordta le a nem túl nagy mennyiségű havat a szántóföldekről a viharos szél az országhatártól egészen a Borsod megye déli részéig. Utóbbinál pedig a szél hóban hagyott nyoma egy nyelvhez hasonlít. Ezeken a területeken nagyjából 15-23 m/s-os napi maximális széllökések fordultak elő 2012. február 4-én.

2. ábra

2. ábra
METEOSAT műholdkép 2012. 02. 08. 8:40 UTC-kor, melyen sárga vonallal körülhatároltuk azt a területet,
ahonnan a szél, legalábbis részben elhordta a havat


A hómentes területek még jobban látszanak a MetOp műhold AVHRR műszere által készített képén. Ez a műszer a METEOSAT műholdnál nagyobb felbontású képeket készít. A 3 ábrán egy nem természetes színű kompozit képet látunk.  A türkiszes színek a hóval borított területet mutatják, a barnás szín a csupasz hómentes talajt, a zöld a hóval és erdővel borított hegyeket. Ezen a képen még egyértelműbben látszik, hogy a Hernád völgye tényleg hómentes. (Szlovákia nyugati részén is van nagy hómentes terület).

3. ábra

3. ábra
MetOp AVHRR műholdkép 2012.02.08. 8:40 UTC


Számítógépes modell előrejelzések jól mutatják azt a két szélcsatornát (4. ábra), melyen az északi szél erre az országrészre zúdul. Bár az előrejelzés 2012. február 7-re szól és az értékek mások, mint 4-én, de egyrészt 7-én is volt jelentős hófúvás a térségben, másrészt pedig a folyamat és a szélcsatorna ugyanaz.

4. ábra

4. ábra
Az ALADIN modell 8 órás szélirány és szélsebesség előrejelzése 2012. 02. 07. 8 UTC-re


Készült: 2012. február 9.