2024. május 10. péntek
Tanulmányok

HungaroMet: 2012. február 20. 08:56

Kárpátok vs. szibériai hideg, avagy az orografikus okklúzió

A legtöbbünk talán már általános iskolában megtanulja, hogy "azért nem annyira hidegek a mi teleink, mert a Kárpátok hegyvonulata útját állja a végtelennek tűnő orosz sztyeppék felől érkező fagyos levegőnek". Ez általánosságban igaz, egy-egy téli szezon alkalmával jó párszor a Kárpátok hegylánca védi meg a medence belső részeit az északkelet, kelet felől érkező szárazföldi hideg légtömegektől. Van azonban néhány eset, amikor a medencét körülvevő hegykoszorú csak ideiglenesen vagy részben képes eltéríteni a sarkvidéki, vagy kontinentális levegőt, amely végül elárasztja térségünket.

Csonka Tamás

Ebben az esetben a Kárpátok akadályt képez az északkelet, vagy kelet felől áramló levegő útjában, emiatt az eltérül és beszivárogva az alacsonyabb területeken, illetve megkerülve a hegyláncot éri el a medence középső részét. A hideg levegő beáramlásának főbb útvonalait mutatja az 1. ábra. Az egyik ilyen "bejáratot" a Kárpátok alacsonyabb északkeleti részén, illetve az ottani hágóknál találjuk. A másik átjáró az Al-Duna völgye, innen a déli hegylánc megkerülésével déli, délkeleti irányból érkezik a hideg levegő. A harmadik a Dévényi-kapun át az északnyugati irány (képen a szaggatott vonalú nyíl), ezen általában akkor zúdul be a hideg légtömeg, ha a kontinentális levegő megkerülve az Alpokat a Földközi-tenger fölé jutva mediterrán ciklont hoz létre, ekkor a légörvény áramlási rendszere a Kárpát-medencében megerősíti az északi, északnyugati és az északkeleti áramlást.  Ilyen helyzetben a belső területeken a levegő hőmérséklete magasabb, mint a Kárpátokon kívüli levegőé, ezt a hőmérséklet különbséget a hegyeken részben átkelő, átbukó levegő (ún. száraz adiabatikus - hőcsere és kicsapódás mentes) felmelegedése is erősíti. Elsősorban ezen két hatás miatt a medencénk belsejében egy viszonylagos alacsony-nyomás és összeáramlási terület jön létre (1.ábra).

1. ábra

 1. ábra
A hideg levegő beáramlásának fő útvonalai, illetve a medence belsejében létrejövő relatív alacsonynyomás.
Az ECMWF 2012-01-29 00 UTC nyomás analízis mezőjén kelet felől a Kárpátokat körülölelő izobárokat látunk

 

A 2. ábrán látható, hogy a déli területeken délies, délkeleties irányú szél fúj, míg az északkeleti tájakon már északkeleti a szélirány, emiatt jön létre az összeáramlás, illetve a feláramlás. Elegendő alacsonyszintű nedvesség esetén ebből a feláramlásból kisebb csapadék is előfordulhat.

2. ábra

 2. ábra
2012. január 28. 23 UTC; a szélzászlók (zöld) összeáramlást mutatnak a Kárpát-medence középső területén,
Budapest hószállingózást észlelt

 

Okklúziónak nevezzük azt a folyamatot, amikor a hideglevegő (hidegfront) utoléri az előtte haladó melegfrontot és fokozatosan elzárja (okkludálja), megszűnteti a meleg levegő áramlását a talaj-közeli rétegekben, miközben az áramló meleg légtömeget a magasba emeli. Az okklúziós front lehet meleg (vagy hideg) okklúziós front, ha a front mögötti levegő enyhébb (vagy hidegebb) mint a front előtti légtömeg.

A Kárpát-medencébe több irányból betörő hideg, nagy sűrűségű levegő előbb fokozatosan elzárja a medence belsejében lévő enyhébb légtömeget, végül az alsó szinteken már eltűnik ez a viszonylag enyhébb levegő (3. ábra). Az okklúzió (jelentése: elzáródás, elszigetelés) ezen formáját a domborzat által létrehozott (vagy szemléletesebben kikényszerített) okklúziónak, vagy orografikus okklúziónak nevezzük.  

3. ábra

 3. ábra
A Kárpát-medence középső részén lévő enyhébb „légbuborék” felszámolódása a több irányból betörő hideg levegő hatására
az ECMWF modell előrejelzésében (indulási időpont: 2012-01-29 00 UTC)

 

 A Kárpát-medencében ez a két okklúziós forma (frontális+orografikus) együttesen is jelentkezhet, a két hatás –megfelelő nedvességi viszonyok mellett- erősítheti az össze, illetve feláramlást, oly módon, hogy a frontális konvergencia a magasabb szinteken, míg az orografikus összeáramlás az alacsonyabb légrétegekben erősebb. A 4. ábrán annak a mediterrán ciklonnak a kelet felől „visszapörgő” okklúziós felhőzete látható, amely előtte kiadós havazást okozott a Balkán félszigeten (főként Bulgáriában és Romániában).

4. ábra

4. ábra
Orografikus és frontális okklúzió együttes hatása a Kárpát-medence térségében 2012-01-26-án.
Az összeáramlási területen észak-déli sávban többfelé havazik

 

 Az 5. ábrán látható, hogy a 26-án lehullott hó (általában 2-7 cm) még 4 nap múlva is látszott a műholdképen.

5. ábra

5. ábra
A 2012-01-30 11:55 UTC-s (MSG Kompozit Natural) műholdképen
a konvergencia után maradt havas felszín látható zöldes árnyalattal

 

Az alábbi képeken a hőmérséklet fokozatos csökkenést láthatjuk a Kárpát-medencében 2012. január 28-tól február 2-ig, mindig 12 UTC-kor. Látható, hogy a napközben is fagyos levegő egyre nagyobb területet hódít, végül kitölti a medencét.  

 6.1. ábra

 6.2. ábra

6.3. ábra 

6.4. ábra

6.5. ábra

6.6. ábra

 

Készült: 2012. február 19.