2024. március 29. péntek
Meteorológiai kisfilmek

HungaroMet: 2018. szeptember 24. 17:18

Meteorológiai radarokat zavarhatnak vezeték nélküli eszközök

Egyre nagyobb gondokat okoz az időjárási radarok által használt frekvenciasávok tisztán tartása, ami viszont elengedhetetlen ahhoz, hogy valós időjárás-előrejelzéseket készítsen az Országos Meteorológiai Szolgálat. A különböző vezeték nélküli – jellemzően ipari, nagy teljesítményű szabadtéri RLAN hálózati vagy biztonsági kamerák közötti jeltovábbító – eszközök helytelen beállítás esetén jelentősen zavarhatják a meteorológiai radarok megfelelő működését, amelyek emiatt nem képesek egy vihart a légi irányítók, a külföldi meteorológiai szolgálatok vagy a tömegmédiumok számára helyesen előre jelezni. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a felelős felhasználói magatartás fontosságára hívja fel e téren is a figyelmet, hiszen ezek olyan típusú zavarok, amelyek közül csak egy is nagy problémát okozhat.

A hasonló interferenciaproblémák nemcsak hazánkban, hanem világszerte gondokat okoznak, jelentősen megnehezítve, adott esetben meg is gátolva azt, hogy a meteorológusok pontosan előre jelezhessék egy-egy viharfelhő kialakulását, aminek a hétköznapi kellemetlenségeken túl vagyonbiztonsági vagy akár életeket is veszélyeztető következményei lehetnek. A légi irányítás is ezen radarmérések információit használja, amikor például egy repülőgépnek egy viharfelhőt el kellene kerülnie, ezeket használják a katasztrófamegelőzésben és -elhárításban résztvevő szervek, de a téves meteorológiai radarképek a mezőgazdaságban is súlyos károkat okozhatnak.

Magyarországon jelenleg négy radar állomás működik az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) felügyelete alatt. Mindegyik radar az 5 GHz-es frekvenciatartományban üzemel: Budapesten a Gilice téri radar az 5625 MHz-es, a pogányvári és napkori az 5610 MHz-es, Szentes-Lapistón pedig az 5640 MHz-es frekvencián. Az 5600 és 5650 MHz közötti frekvenciatartományban azonban nemcsak a meteorológiai radarok működnek, hanem vezeték nélküli helyi hálózati (RLAN/WLAN), közkeletű nevükön wifieszközök is.

Az OMSZ és az NMHH közreműködésével készült (AccessPoint) kisfilm bemutatja, hogyan deríti fel és szünteti meg az 5 GHz-es zavar forrásokat az NMHH, amelyek nagy mértékben csökkentik az időjárási radarok hatékonyságát.

Forrás: NMHH

Kapcsolódó oldalak:

 

Zavar felderítés és elhárítás az 5GHz-es tartományban