2022. június 29. szerda
Hírek a meteorológia világából

OMSZ: 2020. december 3. 20:20

Garantáltan hómentes ablakpárkányok és tetők várják a Mikulást

Délkeleti áramlással a hétvégén kifejezetten enyhe levegő áramlik hazánk fölé, szinte országszerte 10 fok körül vagy a fölött alakulnak majd a csúcshőmérsékletek, de a délkeleti megyékben 15 fok körüli értékek is előfordulhatnak. És nem csak meleg, hanem száraz is lesz az érkező levegő, így általában többórás napsütésre számíthatunk a gyengén felhős ég mellett, csapadékra pedig vasárnap estig kicsi az esély. A délkeleti szelet elsősorban vasárnap nagy területen kísérhetik erős széllökések. Főként az északkeleti megyékben hajnalonként ködfoltok képződhetnek, de ezek napközben feloszlanak.

Az érvényes hőmérsékleti rekordok nincsenek veszélyben, ugyanis december 5-én 18,5 fok (Balatonfenyves 1960), míg Miklós-napon 19,1 fok (Máza 2006) az eddig mért hazai csúcs.

A 150 éves születésnapját ünneplő Országos Meteorológiai Szolgálat Mikulása nem csak szaloncukrot osztogat, hanem a Meteora mobil alkalmazást is jó szívvel ajánlja mindenkinek, aki hiteles meteorológiai információra vágyik, illetve aki – a MET-ÉSZ rendszer segítségével – meg szeretné osztani időjárással kapcsolatos észleléseit, fotóit másokkal. A Meteora az OMSZ mobileszközökre kifejlesztett, országosan és ingyenesen elérhető alkalmazása, amely egy mobileszközökön futtatható óra, ami egyben meteorológiai információt is szolgáltat.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat Mikulása nem csak szaloncukrot osztogat...

Meteorológiai hírek