2024. április 20. szombat
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2021. február 10. 08:50

Mozgalmas időjárás

Február 9-én, kedden a Kárpát-medence felett átvonuló ciklon hatására országszerte hullott csapadék. Döntően eső, de az északi megyékben ónos eső, havas eső, sőt havazás is előfordult. A délelőtti órákban a nagyobb területen is előforduló ónos eső fokozatosan megszűnt síkabb vidékeinken, de a főváros környéki hegyekben (ideértve a Pilist is) 300-400 méteres magasság felett tartós ónos eső alakult ki.
A csapadék összmennyisége a déli megyékben 1 és 8, míg az ország északi felén 8 és 26 mm között alakult. A MET-ÉSZ észlelőink jelentései alapján a Dunántúl északnyugati részein általában lepel-3 cm hó hullott, de a nyugati határon lévő hegyvidékeken 10 cm körüli mennyiség is összegyűlt. Eközben az Északi-középhegység északi oldaláról is 5-10 cm-es hórétegről érkeztek jelentések. Érdekesség, hogy az északi tájakon voltak olyan részek, ahol több miliméterenyi esőt és halmazállapot-váltást követően hullott le érdemi hóréteg. Késő estére ez a csapadékzóna fokozatosan megszűnt, illetve elhagyta az ország területét kelet felé, hajnalban azonban a Dél-Dunántúlon már újra eleredt az eső.
 
Ma reggelre általában -3 és +3 fok közé csökkent a hőmérséklet, de az északi, havas völgyekben ennél több fokkal hidegebb volt.