2024. február 26. hétfő
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2021. április 29. 08:08

Szerkezetkész a hármashegyi radartorony

Április 22-én a födémen található attika falak betonozásával elérte a hármashegyi radartorony a végső magasságát. Az Országos Jégkármérséklő Rendszer (OJR) meteorológiai kiszolgálásához szükséges időjárási radartorony jelenlegi magassága 20.5 méter. A régi radartorony mintegy öt méterrel lett magasítva annak érdekében, hogy minimalizálni lehessen a radarnyaláb kitakarást. Az új radarszoba kialakításával lehetővé vált az adó- és vevőszekrény daru által történő beemelése a helyiségbe. A torony külső hőszigetelése valamint a belső építészeti munkálatok jelenleg is zajlanak. Ha minden a terveknek megfelelően halad, várhatóan körülbelül egy hónap múlva a helyére kerül az antennatörzs és a radarkupola.

A radar olyan mikrohullámú tartományban működő adó-vevő-antenna és megjelenítő berendezésből álló rádiótechnikai rendszer, amely képes nagy teljesítményű rádió (elektromágneses) hullámok koncentrált kisugárzására, majd azt követően a környezetből érkező visszaverődések detektálásával a visszaverődést okozó tárgyak helyzetének és visszaverődési tulajdonságainak meghatározására.

Az időjárási radar másodpercenként néhány száz alkalommal néhány száz méter hosszú keskeny kb. egy fokos nyílás szélességű nagyfrekvenciás több GHz-es impulzusokat bocsát ki fénysebességgel a térbe a folyamatosan mozgó antennájával. A nyaláb útjába kerülő csapadékelemek, tárgyak egyrészt elnyelik, másrészt minden irányba, de nem egyenletes eloszlással szétszórják a sugárzást. A radarantenna irányába szórt (visszavert) sugárzást a radar képes detektálni. Két impulzus kibocsátása közötti időben a radar vevőként működik, azaz fogadja az előző impulzus visszavert részét.

Miután a radar másodpercenként néhány száz impulzust bocsát ki, a folyamatos antennamozgatás mellett alkalmas adott távolsághatáron belül a csapadék idő- és térbeli eloszlásáról folyamatos információt szolgáltatni.


Kapcsolódó oldalak: