2024. március 28. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2022. február 22. 14:00

Viharciklonok sorozatban

Az elmúlt hetekben rendkívüli erősségű, sokszor hosszú életű viharciklonok alakultak ki az Atlanti-óceán északi területein [1, 2]. A viharciklonok közül is kiemelkedett a február 18-án Európa partjait elérő Eunice nevű ciklon, amelyben  kialakulása során a légnyomás 24 óra alatt 46 hPa-t süllyedt. A viharciklon Angliában abszolút szélrekordot döntött 196 km/h-s széllökéssel.A ciklon Nagy-Britanniától Német- és Lengyelországon át egészen Oroszországig óriási károkat okozott az infrastruktúrában és az épületekben egyaránt. Eunice elvonulását követően rövidesen egy újabb viharciklon csapott le Nagy-Britanniára, amely a Franklin nevet kapta.

 

A videón a Dudley, Eunice, majd a Franklin nevű légörvények fejlődését és mozgását lehet követni


A videón a tengerszinti légnyomás és a számított legerősebb széllökések, továbbá az alsó (850 hPa nyomási szint) és a középső (500 hPa nyomási szint) troposzféra hőmérsékleti viszonyai, illetve a jet stream (300 hPa nyomásszint szélviszonyai) láthatóak.
Ugyancsak követhető a nedvesség szerepe (700 hPa nyomásszinten) a légörvények fejlődésében. 

A viharciklonok alapvetően a rendkívül nagy hőmérséklet-különbségű frontrendszerek hullámain keletkeztek, gyors fejlődésükben jelentős szerepet kapott a kondenzálódó vízgőz, a robbanásszerű kimélyülésükben pedig a jet streamek játszottak kulcsszerepet. Ez a viharciklon szezon mindenképpen rendkívülinek számít, de hasonló viharos periódus az elmúlt években is előfordult, például 2014-ben [3, 4] és 2019-ben [5]. A viharciklon szezon magyarországi hatása elsősorban a szeles időjárásban nyilvánult meg, de az északon elhúzó léghullámok hozzájárultak a térségünkben folytatódó szárazsághoz is.


Kapcsolódó oldalak: