2024. április 20. szombat
Honlap újdonságok

HungaroMet: 2021. július 14. 08:00

Repülésmeteorológiai honlapon eGAFOR előrejelzés pilótáknak

Repülésmeteorológiai honlapon (aviation.met.hu) bejelentkezés után már közvetlenül is elérhető az eGAFOR felülete, ahol nemzetközi együttműködéssel, országokon átívelő, területi és útvonalra szóló előrejelzések készülnek az alacsonyszintű polgári repülés számára.

Az eGAFOR előrejelzés az általános légiforgalomban résztvevő pilótáknak, adott útvonalra vonatkozó, könnyen értelmezhető meteorológiai információt nyújt, amely 2021. május 20-tól operatív bevezetésre került. Hét kelet-közép-európai repülésmeteorológiai szolgáltató együttműködésével nyolc országon átívelő, szilárd elveken nyugvó, egységes produktum készül, amely az általános légiforgalomban részt vevő pilóták számára a repülések megtervezéséhez és biztonságos végrehajtásához meteorológiai információkat nyújt egy adott útvonal állapotáról.

Az eGAFOR projekt elindítását az általános légiforgalomban résztvevők azon igénye ösztönözte, hogy a meteorológiai szolgáltatások minél gyorsabban áttekinthetők és pontosabbak legyenek. Miközben az általános célú repülés a veszélyes időjárási jelenségekre a leginkább érzékeny, és egyúttal a repülés legsebezhetőbb ága, Európában jelenleg nagyon eltérő és nem összehangolt meteorológiai produktumok állnak a felhasználók rendelkezésére.

A projekt célkitűzéseit, az Európai Bizottság szervezete, az Innovációs és Hálózati Projektek Végrehajtó Ügynöksége – European Climate, Infrastructure and Environment Executive Agency (CINEA) támogatta. Ennek köszönhetően az Európai Unió 85%-ban társfinanszírozta az eGAFOR projekt megvalósítását.


Az eGAFOR felülete az aviation.met.hu honlapon bejelentkezés után