2024. március 28. csütörtök
Honlap újdonságok

HungaroMet: 2018. augusztus 30. 12:00

Pontosabb radarkép

Júliustól új fajta radar produktum jelenik meg a honlapon. A korábban megjelenített radarkép az un. oszlopmaximum (CMAX) volt, ahol a számított felszíni csapadékintenzitás egyik tulajdonsága, hogy olyan célok is megjelennek a radarképen, amik a talajfelszínt nem érik el. Ez egyrészt előny, hiszen például egy zivatarcellát már akkor is detektálni lehet, amikor fejlődő stádiumban van, s a kihulló csapadék még nem éri el a talajt, másrészt viszont hátrány, mert ezzel a felszínre ténylegesen leérkező csapadékot túlbecsüljük. Az új un. PseudoCAPPI kompozit radarkép legfőbb előnye, hogy a radarmérésekből a felszín közelében lévő csapadékot pontosabban lehet becsülni. Részletes, szakmai leírás az új Radar ismertetőben olvasható.

Radar ismertető [pdf: 1625 KB]

A radarantenna körbefordulása során egy adott magassági szögön a radarnyalábbal pásztázza, hogy hol hullik éppen csapadék. Több magassági szögön megismételve a mérést, a légkör alsó néhány kilométeres rétegéből nyerhető információ. Egy adott felszíni pont felett több magasságból származik reflektivitás adat, amiből különböző produktumok készülnek.

Ahhoz, hogy radarmérésekből a csapadék intenzitását, mennyiségét a felszín közelében pontosabban meg lehessen becsülni, arra van szükség, hogy a talajhoz közelebb eső rétegekből számoljunk. A domborzat árnyékoló hatása miatt nem elegendő a legalsó szög értékeit venni. A radaradatok megjelenítésére nagyon jól használhatók az ún. CAPPI képek, amikor az adatokból horizontális metszetet készítünk konstans magassági szinteken.

A PseudoCAPPI kompozit radarkép legfőbb előnye, hogy radarmérésekből a felszín közelében lévő csapadékot pontosabban lehet becsülni, mert a radarkép kevesebb olyan radarechót tartalmaz, ami a talajt esetlegesen el sem érő, magasabb felszín feletti reflexióból származik.  A PseudoCAPPI kompozit reflektivitás értékekből felszíni csapadékintenzitást (mm/h) számolunk, amelyet mindenki megtekinthet az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján.

Az országos kompozit radarkép felbontása körülbelül 1x1 km², a feltüntetett időpont a mérés kezdetét jelöli. A mérés néhány percen át zajlik, majd szintén néhány percet vesz igénybe, amíg a nyers mérésekből elkészül a kompozit kép és kikerül a honlapra. A csapadékintenzitás ábrázolására 11 színt alkalmazunk. Havazás, illetve bármely szilárd halmazállapotú csapadék esetén a feltüntetett csapadék intenzitás értékektől mindenképpen gyengébbre kell számítanunk, mert azonos víztartalmú hópelyhek, jégszemek és esőcseppek közül előbbiek jobb visszaverők, így magasabb reflektivitási értékeket okozna.


2018. július 27-én készült oszlopmaximum kompozit reflektivitás radarkép;
jóval több a gyenge jel, ami többnyire a talajt el nem érő magasabb rétegekből származnak


Július 27-én készült un. PseudoCAPPI kompozit reflektivitás radarkép, amely
jobban ábrázolja a felszínre érkező csapadék területi eloszlását