2024. július 18. csütörtök
Éghajlati adatsorok 1901–2020

Az alábbiakban öt magyarországi nagyváros 19012020-ig terjedő mért adatait tesszük közzé. E meteorológiai állomások közül 2020 szeptemberében több elnyerte a Meteorológiai Világszervezet (WMO) elismerését: a „WMO Centennial Observing Station” / „WMO Százéves állomás”  címet.

Az adatsorok az Országos Meteorológiai Szolgálat állomáshálózatában megmért, ellenőrzött adatokat tartalmazzák. Elsődleges adatellenőrzésen átestek, de nem mentesek a mérési körülmények változásából (állomás áthelyezése, műszercsere, mérési időpont változása stb.) fakadó inhomogenitásoktól. Egy-egy rövidebb időszak vizsgálatára alkalmasak, illetve megtalálhatók bennük az adott állomásokon mért szélsőségek. Ugyanakkor nem javasoljuk az éghajlat hosszútávú megváltozásának vizsgálatára, mert a mérési körülményekben bekövetkezett változásokból fakadó inhomogenitások összemérhetők lehetnek az éghajlatváltozás jelével.

A felhasználókat a rendszerezett adatsorok mellett grafikonok, táblázatok, magyarázatok, fotók és egyéb illusztrációk segítik az adatok kiértékelésében és értelmezésében.

 

1. kép