2022. január 23. vasárnap
OMSZ videók

OMSZ: 2021. szeptember 30. 10:00

Évszakos éghajlati értékelő – 2021. nyár

2021 nyara számos időjárási és éghajlati szélsőséget hozott. Ízelítőt kaptunk abból, ami az éghajlatváltozás miatt a jövőben átlagos lesz. Rekordszáraz és a harmadik legmelegebb volt a június, a július pedig rekordmeleg volt 1901 óta. Komoly hőhullámok, felhőszakadások, szupercellás zivatarok, jégeső, orkán erejű szél – ez mind előfordult idén nyáron. Európában is a legmelegebb volt a nyár az Európai Unió Kopernikusz programjának adatai szerint.

OMSZ: 2021. augusztus 30. 12:00

Évszakos éghajlati értékelő – 2021. tavasz

Hűvös volt 2021 tavasza, több hullámban is hideg levegő árasztotta el a Kárpát-medencét. Hideg rekordok sora dőlt, komoly fagykárok keletkeztek. Igen száraz volt a március, kritikusan kiszáradtak a talajok a hó végére. A szántóföldi növények lemaradtak a fejlődésben a hideg miatt, kiugróan magas volt a fűtési energiaigény. Európa egésze 0,5 Celsius fokkal hidegebb volt az 1991–2020 normálnál a Kopernikusz Éghajlatváltozás program adatai szerint.

OMSZ: 2021. április 20. 20:21

Óceán – éghajlat, időjárás

A 2021. évi Meteorológiai Világnap témája "Az óceánok, éghajlatunk és az időjárás" adta az ötletét a kisfilmnek, amiben az OMSZ munkatársai röviden bemutatják a légkör és az óceánok közötti kapcsolatrendszert.

OMSZ: 2021. március 10. 16:45

Éghajlati visszatekintő 2020

2020 a szokásosnál jóval melegebb év volt, a legmelegebb 10 év között szerepel Magyarországon. Az évi középhőmérséklet 1,1 Celsius fokkal haladta meg a normált. Átlagos mennyiségű, 615 mm csapadék hullott országos átlagban, térben és időben szélsőséges eloszlásban. 2020 időjárását enyhe évkezdet, aszályos és egyben fagyos tavasz, szélsőséges csapadékeloszlású nyár és ősz, majd enyhe december jellemezte.

OMSZ: 2021. január 27. 14:25

A hagyományos csapadékmérés gyakorlati tudnivalói

Hidvégi István ipolytölgyesi társadalmi csapadékmérő, MET-ÉSZ észlelő ismerteti a hagyományos csapadékmérés tudnivalóit, illetve Tóth Róbert meteorológus beszél a csapadék adatok felhasználásáról. A kisfilmet Hidvégi Dániel, az észlelő munkatársunk fia készítette. Köszönjük Istvánnak a szakszerű és megbízható észeleléseket, no és a bemutató kisfilmet is!

OMSZ: 2020. szeptember 28. 15:51

150 éves az OMSZ – imázsfilm

Az Országos Meteorológiai Szolgálat alapításának 150. évfordulójára a Centrum Production által elkészített imázsfilm célja, hogy bemutassuk azokat az értékeket, amiket megőrizve és alapul véve a jövőben is meghatározó szerepet tölthetünk be a társadalom mindennapjaiban, a gazdasági fejlődésben, az élet- és vagyonvédelemben, valamint az ehhez kapcsolódó döntéshozatalban. Számunkra a hagyomány nem jelent maradiságot, a szakmaiság nem jelent szűklátókörűséget, a (szakmai) sokszínűség nem jelent felületességet. Az OMSZ egy a múltjára büszke intézmény, amit a professzionalizmus, az innovatív gondolkodás, a fiatalos lendület, a tudomány szeretete, valamint a társadalom szolgálata iránti felelősségérzet egyaránt jellemez.

OMSZ: 2020. augusztus 25. 20:20

Automata rádiószondázó átadása

2020. augusztus 25-én, Budapesten az Országos Meteorológiai Szolgálat Marczell György Főobszervatóriumában dr. Nagy István agrárminiszter és dr. Radics Kornélia OMSZ elnök részvételével hivatalosan is átadták a Szolgálat automata rádiószondázó berendezését.

OMSZ: 2020. június 17. 12:00

Elsivatagosodás és az aszály elleni küzdelem világnapja

1994. június 17-én fogadták el az ENSZ elsivatagosodás elleni küzdelemről szóló egyezményét (United Nations Convention to Combat DesertificationUNCCD), így ez a nap azóta az elsivatagosodás és az aszály elleni küzdelem világnapja. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet többek között a talaj minőségének védelmére, az elsivatagosodás és a migráció közötti kapcsolatra, a termőföldek kimerülésére, a szűkülő élelmiszerforrásokra. Az Országos Meteorológiai Szolgálat úgy mint eddig, a jövőben is törekszik arra, hogy megbízható adatokkal, hiteles éghajlati információkkal segítse az elsivatagosodás és aszály elleni hazai küzdelmet.

OMSZ: 2020. május 4. 17:57

Üzenet az utókornak

Az elmúlt másfél évszázadban európai és világviszonylatban is kiemelt szakértelemmel és technológiai háttérrel rendelkező szervezetté nőtte ki magát az Országos Meteorológiai Szolgálat. A jubileumi évforduló kapcsán Nagy István agrárminiszter és Radics Kornélia, az OMSZ elnöke közösen helyezett el időkapszulát a Marczell György Főobszervatórium kertjében.

OMSZ: 2020. május 3. 16:00

Időjárás-jelentések a múltból

Május 3. az Országos Meteorológiai Szolgálat születésnapja. Az elmúlt másfél évszázadban a meteorológus szakemberek mindig fontosnak tartották, hogy időben és hitelesen tájékoztassanak az időjárási eseményekről. A kisfilm ha nem is évszázadokra, de sok évtizedre visszatekintve villantja fel a televíziós iőjárás-jelentések gyöngyszemeit.

Cikkek száma: