2024. július 18. csütörtök
PROFORCE

A PROFORCE Európai Uniós pályázat, melynek főcélja egy folyamatos, valószínűségi előrejelzésekre alapozott rendszer létrehozása és annak alkalmazása a katasztrófavédelemben. A pályázati felhívást az Európai Bizottságnak a humanitárius segély- és katasztrófavédelemért felelős főigazgatósága (DG-ECHO) írta ki 2013-ban. A PROFORCE projekt 2013. december 1-én kezdődött és 2015 november végén záródik. A pályázat vezető partnere az Osztrák Meteorológiai és Geodinamikai Intézet (ZAMG). A ZAMG és OMSZ mellett a rendszer tesztelésében a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság (SMKVI) és az Észak-ausztriai tartományi katasztrófavédelem (NOEL-CP) is részt vesznek.

A projekt keretein belül fejlesztett valószínűségi előrejelző rendszer a jövőben a közép-távú (ECMWF), a rövid-távú (ALADIN), az ultrarövid-távú (AROME) és a nowcasting jellegű ensemble (EPS) előrejelzéseket köti össze. Ezek az előrejelzések a feljebb említett időtávokon  több modell futtatásból jönnek létre. Ezek a futások egymástól eltérő kezdeti feltételekből indulnak, illetve használt modellformuláikban is különbözhetnek egymástól. Ennek köszönhetően meg lehet becsülni, hogy milyen valószínűséggel következnek be bizonyos időjárási események. Katasztrófavédelmi szempontból kiemelkedően fontos, a veszélyes időjárási jelenségekhez (nagy csapadékhoz, erős széllökésekhez) tartozó küszöbértékek átlépésének valószínűségére adott becslés. Ezek és egyéb EPS-ből nyerhető, kiegészítő információk (pl. minimum, maximum és átlagos előrejelzett csapadékmennyiség) segíthetnek árvíz vagy viharok esetén a döntéshozatalban és az óvintézkedések előkészítésében.

A rendszer első eredményeit már 2014. tavaszán érdemben teszteltük, a májusi Yvette viharral kapcsolatban. Szélsőséges időjárási esetekben vagy rendezvények alkalmával azóta is rendszeresen készítünk valószínűségi produktumokat a projekt keretein belül, a katasztrófavédők számára. A rendszer kimenetei olyan formátumban készülnek, melyek megfelelnek a katasztrófavédelem igényeinek (paraméterek, háttér kiválasztása, stb.). Ezeket 2015-ben rendszeresítjük és egy webportálon keresztül elérhetővé tesszük a felhasználók számára (a tesztelés főként a Somogy megyére és Balaton régióra összpontosít). Mivel többnyire speciális meteorológiai produktumokról van szó, a katasztrófavédelem diszpécserei számára továbbképzéseket és gyakorlatokat rendezünk, hogy az EPS előrejelzéseket minél jobban tudják értelmezni és felhasználni.

Szakmai szempontból az ultrarövid-távú, finom felbontású valószínűségi előrejelzések (AROME-EPS) létrehozása sorolható a legnagyobb kihívások közé. Ezt olyan eszköznek tekinthetjük, mellyel a ritkán előforduló, kis méretű, heves időjárási jelenségeket (főleg zivatarokat) is korrekt módon, valószínűségi alapon tudjuk előrejelezni, szemben az eddigi ún. "determinisztikus" szemléletmóddal vagy a nagy-skálájú EPS-kel.

1. ábra
Az 50, 70, 90 és 100 km/h sebességet meghaladó széllökés valószínűségei
az ECMWF-EPS 84 órás előrejelzéséből, az „Yvette” vihar idején, 2014. május 15-én.

2. ábra
Az ALADIN-EPS alapján előrejelzett átlagos 24 órás csapadékösszeg a 2014 szeptemberi árvizek idején
(36 órás előrejelzés, 2014. szeptember 12-re vonatkozóan).
A színek (sárga, narancs, piros) a veszélyjelzési fokozatok túllépését jelzik.

 3. ábra

Az ALADIN-EPS alapján előrejelzett maximum becsült csapadék a 2014 szeptemberi árvizek idején
(36 órás előrejelzés, 2014. szeptember 12-re vonatkozóan).
A színek (sárga, narancs, piros) a veszélyjelzési fokozatok túllépését jelzik.

 4. ábra
Az 1, 5, 10, 20 mm/3 órát meghaladó csapadékösszeg valószínűségeket ábrázoló térképek
az AROME-EPS alapján, az „Yvette” vihar idején (2014. május 14-én, 6 órakor induló, 21 órás előrejelzésben).


Kapcsolódó oldalak
:

 


 

ZAMG logo OMSZ logo NOEL logo Kat.ved. logo                              Co-financed by the EU EB logo