2024. szeptember 16. hétfő
Hírek

HungaroMet: 2024. augusztus 17. 10:42

Folytatódnak a rekordmeleg éjszakák (2024.08.16.)

Sorozatban harmadszorra dőlt meg az országos legmagasabb napi minimumhőmérséklet rekordja. 2024. augusztus 16-án Szeged belterület állomáson 24,5 fokra hűlt a levegő hőmérséklete. Ezen a napon ezidáig 1952-ben mérték a legmagasabb minimumhőmérsékletet Budapest Budakeszierdő állomáson, amikor 24,0 fokig hűlt le a levegő, amely értelemszerűen a fővárosi rekordot is képezte.
Ez szintén megdőlt, ugyanis Budapest János-hegy állomáson 24,1 fok volt a legalacsonyabb mért hőmérséklet, ezzel új fővárosi legmagasabb napi minimumhőmérsékleti rekord is született.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.