2024. szeptember 16. hétfő
Hírek

HungaroMet: 2024. szeptember 4. 10:26

Újabb rekordok a szeptemberi hőségben (2024.09.03.)

Az időjárás továbbra sem veszi észre, hogy vége a nyárnak, így az ősz harmadik napján több, emberemlékezet óta fennálló rekordot döntött meg a hőség.

Szeptember 3-án hajnalban Budapest János-hegy állomásunkon csak 22,7 fokig csökkent a hőmérséklet, ezzel megdőlt az erre a napra vonatkozó legmagasabb minimum-hőmérséklet országos és fővárosi rekordja. A korábbi országos csúcstartó Pannonhalma volt, ott 1956-ban mértek kollégáink 22,1 fokot, a korábbi fővárosi rekorder pedig Budapest Budakeszierdő állomás volt, ahol 1929-ben volt 20 fokos a minimum-hőmérséklet ezen a napon.

A napközbeni hőségben megdőlt az erre a napra vonatkozó országos legmagasabb maximum-hőmérsékleti rekord. Korábban ezen a napon Szerepen 1929-ben, illetve 1944-ben Békéscsabán 35 fokot mértek kollégáink. 2024. szeptember 3-án az ország több pontján meghaladta ezt az értéket a napi maximum-hőmérséklet. Végül Körösszakál lett az új győztes, ott 36,5 fokot rögzítettünk.

Az erre a napra vonatkozó fővárosi legmagasabb maximum-hőmérsékleti rekord is megdőlt. Míg 1949 óta a vonatkozó érték 34,5 fok volt, melyet Budapest Budatétény állomáson mértek elődeink, most 35,1 fokkal Budapest Újpest állomás döntötte meg a hetvenöt éves rekordot.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.