2024. április 28. vasárnap
Hírek

HungaroMet: 2023. október 31. 10:00

Október 31-én befejeződik a szezonális viharjelző szolgáltatás tavainkon

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) április 1-től október 31-ig a balatoni, a Velencei-tavi és a Tisza-tavi viharjelzések meteorológiai kiszolgálására vihar-előrejelző szolgálatot működtet, a viharjelzést és a riasztást a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) fényjelző rendszere biztosítja.

Sajtóközlemény [pdf: 378 KB]

Az Országos Meteorológiai Szolgálat egyik legfontosabb feladata az állampolgárok élet- és vagyonvédelmét szolgáló veszélyjelző rendszerek fenntartása, üzemeltetése. Ezek egyike a Balatont, a Velencei-tavat és a Tisza-tavat magában foglaló tavi viharjelzés.

A viharjelzési szezon első hat hónapja összességében az átlagosnál kissé gyengébben szeles lett (nyugati rész -7%, keleti medence -4%). A szezonon belül a tavaszi hónapok, illetve a keleti medencében még a július lett átlagosan szeles, vagy annál szelesebb. Ugyanakkor az augusztusi és a szeptemberi átlagok is a Balaton egészén az ilyenkor szokásosnál alacsonyabbak lettek. A 2023. évi viharjelzési szezonban hat erős vihar (90 km/h szélsebességet elérő, vagy meghaladó szélsebesség) érte el a Balatont és térségét. A nyári hónapokban négy (ebből júliusban volt kettő), szeptemberben és októberben egy-egy alkalommal. Mindegyik esetben parti állomás is érintett volt. Ezen viharok közül a legnagyobbak június 23-án, illetve július 13-án törtek a tóra a vízparti mérések szerint, és mindkét esetben 110 km/h szélmaximummal. Júniusban a középső medencében egy nyugat felől jövő zivataros hidegfront hatására, júliusban pedig a keleti medencében egy zivatarvonal hatására keletkeztek a legerősebb széllökések. Az egyébként is szeles vízközépi platformon a keleti medencében egy rövid ideig tartó zivataros szélrohamban augusztus 28-án kiugróan magas, 131 km/h szélsebességet regisztrált az automata. Október 27-én pedig egy hidegfront hatására a balatonszemesi platform mért kiugró, 121 km/h szélsebességet. A parti állomásokon ekkor mindenütt 100 km/h alatt maradtak a legerősebb széllökések.

A szezon az átlagosnál hűvösebben indult. Az áprilisi középhőmérsékletek mintegy 2 Celsius fokkal, a májusiak 0.5 fokkal lettek alacsonyabbak az ilyenkor elvárhatónál. A nyári hónapok mindegyike melegebb volt (0.2-1.3 fokkal) a harmincéves (1990–2020) átlagnál és összességében a nyári hónapok középhőmérséklete Keszthelyen a 21.2, Siófokon a 22.9 °C fokot érte el. Szeptember hónap pedig, ahogy országos szinten is, rekord meleg volt. Szeptember átlaghőmérséklete Keszthelyen közel 3 fokkal, Siófokon több mint 3 fokkal meghaladta az említett 30 éves klímaátlagot, Siófok az elért 20.8 fokkal ezen felül meghaladta az eddig mért legmagasabb havi átlaghőmérsékletet is. A 30 Celsius fokot elérő, vagy meghaladó hőmérsékletű napok száma a Balatonnál 29 nap volt, míg a kisebb vízfelületű Velencei-tónál 33 nap. Ezen napok közül a Balatonnál 3, a Velencei-tónál 4 szeptemberre esett. 35 °C feletti léghőmérséklet a Balatonnál 2, a Velencei-tónál 4 napon fordult elő. A nyár legmelegebb hónapja a július volt. A szezon legmelegebb napja viszont augusztus 26-a lett, amikor Siófokon 35.2, Fonyódon 36.4 fokkal tetőzött a hőmérséklet.

A szezon első hat hónapjában szeptember kivételével jellemzően az átlagosnál több csapadék hullott. Júniusban volt azonban néhány helyen átlag alatti (75%) csapadék. Szeptemberben ugyanakkor jellemzően mindenütt csak az elvárható fele, harmada hullott. Augusztusban a havi csapadékösszeg több helyen meghaladta a 100 mm-t. Ezeken kívül júliusban és májusban szintén voltak helyenként 100 mm-t elérő, vagy meghaladó havi csapadékösszegek. A napi csapadékösszegek maximuma a szezonban állomásonként általában 25 és 40 mm között alakult. Balatonlellén június hatodikán azonban kiugróan magas 68.6 mm-t mértek. Ugyanakkor elmondható, hogy a havi 2, vagy 3 nagyobb csapadékú nap mellett hosszabb, akár kéthetes száraz időszakok is előfordultak.

Tavaink időjárásról az érdeklődők az OMSZ honlapján, a folyamatosan frissülő www.met.hu/idojaras/tavaink oldalakról kaphattak részletes információt. Sokan használták a viharjelzés és az időjárási helyzetet folyamatosan követő, ingyenesen letölthető, OMSZ Meteora mobil alkalmazást.


Kapcsolódó cikkek és kisfilmek: