2023. június 2. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

OMSZ: 2023. június 1. 13:44

Északkeleten jól jönne már a csapadék

A hét első napjaiban még többfelé öntöztek záporok, foltokban nagy csapadékot adó felhőszakadások is előfordultak, a hét további részében azonban nagyrész napos, száraz idő a jellemző magas UV sugárzással. A szántóföldi növények a legtöbb helyen szépen fejlődnek, de a záporokból kimaradt északnyugati és északkeleti területeken jól fog jönni a jövő hét első felére ígérkező csapadék.

OMSZ: 2023. május 29. 15:12

Kedvező körülmények

Az őszi vetésekre a május közepi öntözés után meleg, de nem forró, többnyire napos idő köszöntött. Így ott, ahol sikerült az esős időben felszaporodott kórokozókat visszaszorítani a kritikusnak számító virágzás – magképződés időszakában, szépen fejlődhetnek az állományok. A kora nyári idő az előttünk álló héten is folytatódik elszórt záporokkal, zivatarokkal. Országos, nagyobb csapadék ezen a héten nem valószínű.

OMSZ: 2023. május 25. 13:50

Marad a záporokkal tarkított kora nyári idő

A május közepét jellemző esős időjárás után az elmúlt egy hétben már kevesebb helyen öntözte záporokból, zivatarokból származó csapadék a földeket. Az előzőleg átnedvesedett talajon a meleg idő hatására gyors fejlődésnek indultak szántóföldi növényeink, de az időjárás most a gyomok növekedéséhez és a kórokozók elszaporodásához is kedvező körülményeket teremtett. A kora nyári idő az előttünk álló napokban is folytatódik helyenként, legkisebb eséllyel északnyugaton előforduló záporokkal, zivatarokkal.

OMSZ: 2023. május 22. 15:16

Ideális körülmények a fejlődésre

A múlt hét végén országszerte megérkezett meleg időben ideális körülmények között fejlődhetnek kultúrnövényeink, hiszen a talaj is föl van töltődve nedvességgel. A folytatás is kora nyárias időt ígér, kedden - szerdán érkezik egy hidegfront, mely sokfelé hoz záporokat, zivatarokat, de a hőmérsékletben csak kisebb visszaesés valószínű. Az előttünk álló hét nagyobb részében napos, száraz idő valószínű, csak elszórtan alakulhatnak ki záporok.

OMSZ: 2023. május 18. 12:04

A májusi eső után megérkezik a meleg is

Az aranyat érő májusi esőt múlt csütörtök óta az egymás után érkező mediterrán ciklonok bőségesen árasztották hazánkra, sokfelé még több is esett, mint ami optimális lenne. A kalászosok lassan a virágzás, a repce a szemképződés fázisába lépve bőven jutnak nedvességhez a fejlődésükhöz. A frissen kisorolt kukorica és napraforgó állományoknak főleg az Alföldön volt nagy szüksége a csapadékra. A folytatásban pedig a növekedésükhöz szükséges meleg is megérkezik, csapadék pedig már csak elszórtan várható a jövő hét közepéig.

OMSZ: 2023. május 15. 14:32

Újabb esők öntöznek

Az időjárásunkat múlt csütörtök óta meghatározó mediterrán ciklonok bőséges csapadékot hoztak térségünkbe, és az esős időnek még nincs vége. Az Alföldön kiszáradt felső talajréteg most alaposan megázik, a frissen kisorolt kukorica és napraforgó állományoknak már csak melegre lenne szükségük az optimális fejlődéshez. A csapadékos idő a hét közepéig tart, péntektől már jelentősen csökken a csapadékhajlam, és tartósan, országszerte 20 fok fölé melegszik a levegő, addig azonban az esős tájakon hűvös marad az idő.

OMSZ: 2023. május 11. 14:02

Több hullámban érkezik a májusi arany

Lehűlés helyett az idén csapadékot hoznak a májusi fagyosszentek, de nagy szükség is van már az esőre, mert a hónap első dekádjában az ország túlnyomó részén az ilyenkor szokásosnál kevesebb esett. Az amúgy is elég későn vetett nyári növények korai fejlődéséhez a jelenleginél több talajnedvességre van szükség a felső talajrétegben, és ez most úgy néz ki, hogy bőségesen pótlódik az előttünk álló egy hét során.

OMSZ: 2023. május 8. 15:20

Egyre többfelé szárad ki a talaj felső rétege

Az elmúlt napokban csak elszórt záporok hoztak némi csapadékot az országban, a talaj felső rétege egyre nagyobb területen kezd kiszáradni, amihez még a napos, ma szeles idő is hozzájárul. Márpedig az elvetett, kelésben lévő, vagy éppen kikelt kukorica egyelőre még ebben a talajrétegben helyezkedik el, gyökerezik, így számára egyre fontosabb lenne egy kiadós májusi eső. A hét első felében erre alig van esély, péntektől érkezhet számottevő csapadék. A hőmérséklet pár fokkal az átlag alatt valószínű a héten, ez a kalászosok és a repce számára megfelelő.

OMSZ: 2023. május 4. 11:56

Az Alföldön szükség lenne a májusi esőre

A hét elején a Dunántúlon sokfelé esett számottevő eső, ugyanakkor főleg az Alföldön régóta nem hullott jelentős csapadék. Errefelé a talaj fölső része már kiszáradt, ezért az elvetett kukorica számára csapadékra lenne szükség. Az őszi vetések jó állapotban vannak, a mélyebb talajrétegekben országszerte kellő nedvességet találnak. A héten csak elszórtan, a jövő héten már többfelé várható, nagy területen akár jelentős mennyiségű csapadék. A hőmérséklet kedvezően alakul majd, csúcsértéke jellemzően 20-25 Celsius fok között valószínű, a jövő héten a csapadékosabb időben lehet hűvösebb.

OMSZ: 2023. május 1. 14:02

Jó idő a vegetáció fejlődése szempontjából

A múlt hét második felében bár többször többfelé előfordultak esők, záporok, ezekből jellemzően csak kis mennyiség esett, így összességében jól lehetett haladni a vetéssel. A talajok száradtak, de a már kelésben lévő kukorica és napraforgó számára a legtöbb helyen kellő mennyiségű nedvesség áll rendelkezésre a gyors fejlődéshez. A múlt csütörtöki és pénteki helyenként fagyos hajnalok óta melegedés kezdődött, és ezt a héten sem töri meg számottevő lehűlés.

Cikkek száma: