2023. december 1. péntek
Térképes modell előrejelzés
Az ECMWF readingi központjában naponta kétszer, a 0 és a 12 UTC-s kezdeti meteorológiai mezőkből kiindulva 10 napos determinisztikus modell előrejelzéseket futtatnak. A modell számos fizikai kölcsönhatást vesz figyelembe, így például az óceán - légkör, a talajnedvesség és a légkör, valamint a hótakaró és a légkör közöttit. A globális modell a felszín és a 0.1 hPa nyomási szint között 136 réteget tartalmaz. A modell horizontális térbeli felbontása 9 km.
Az AROME modell egy nem-hidrosztatikus mezoskálájú numerikus előrejelző modell, amely igen fejlett fizikai parametrizációs csomaggal rendelkezik. Az AROME projektet 2000-ben indították a Meteo-France-ban, amikor felmerült az igény egy nagy felbontású, korlátos tartományú modell kifejlesztésére. Az elsősorban ultra rövidtávú előrejelzések készítésére szolgáló modell az OMSZ szuperszámítógépén fut naponta négyszer. A modell a felszín és a 2.7 hPa nyomási szint között 59 réteget tartalmaz, horizontális térbeli felbontása 2.5 km.
A WRF egy sokoldalúan felhasználható numerikus időjárás előrejelző modell, amelyet az amerikai Nemzeti Légkör Kutató Központ (NCAR), az amerikai Nemzeti Óceáni és Meteorológiai Szolgálat (NOAA) továbbá több egyetem és kutatóintézet együttes munkájával fejlesztenek és a világban sokfelé alkalmaznak kutatásra és operatív előrejelzésre egyaránt. Az OMSZ által alkalmazott operatív WRF modell nagy felbontású (2.6 km), nem hidrosztatikus konfigurációval fut a Szolgálat szuperszámítógépén naponta négyszer. A modell alapadatokat biztosít a Szolgálat ultrarövidtávú előrejelző rendszeréhez, továbbá az országos és a balatoni viharjelzések számára.
A MEANDER rendszer az OMSZ analízis és ultrarövidtávú előrejelző (nowcasting) rendszere. A 10 percenként beérkező felszíni mérési adatok, valamint radar és műholdas mérések, és a WRF numerikus modell felhasználásával 1.5 km távolságú rácspontokra kiszámolja a meteorológiai paramétereket. Az így készült ún. meteorológiai objektív analízis alkalmas az ország aktuális időjárásának leírására. A MEANDER rendszer a következő 1.5 órára előrejelzést is készít az éppen aktuális légköri változások felhasználásával (extrapolációjával). A rendszer tízpercenként készít új analízist és előrejelzést.
Az INCA finomfelbontású (1km), ultrarövidtávú előrejelző rendszer, amit az Osztrák Központi Meteorológiai és Geodinamikai Intézet (ZAMG) több közép-európai meteorológiai szolgálat együttműködésével fejlesztett. Az INCA rendszert öt éven keresztül az OMSZ működtette. 2019. március 1-től az INCA-HU operatív számítása nem folytatódik.