2024. március 28. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2022. szeptember 21. 18:10

2022. szeptemberi nemzetközi agrometeorológiai helyzetkép termésbecslésekkel

A mezőgazdasági termelést, így a világpiaci árakat az időjárás világszerte alapvetően befolyásolja. Az alábbiakban a nagyobb termőterületeken bekövetkezett jelentősebb időjárási folyamatokat és azok mezőgazdaságra gyakorolt hatását foglaljuk össze, valamint néhány főbb növényre vonatkozó termésbecslést mutatunk be.

A műholdas méréseken alapuló legfrissebb globális VHI index térkép (1. ábra) alapján a természetes és a kultúrnövényzet nincs jó állapotban (vörös területek) többek között Európa nyugati és középső vidékén, az USA nyugati felén, valamint Argentínában. Vegetációs időszakban lévő aszállyal sújtott területeket a műholdas index szeptember első dekádjában csak Afrika középső részén mutat (2. ábra). Az augusztusi csapadékösszeg átlagtól vett eltérésében hatalmas különbségeket láthatunk, többek között Eurázsia középső részén és Brazíliában, de többlet is sokfelé van, például Pakisztán-India térségében, de Mexikóban és Ausztráliában is (3. ábra).

Európa

Európa legnagyobb részén augusztus végén, szeptember elején véget ért a hosszú, nyári aszályos időszak (4. ábra). A csapadék azonban már túl későn érkezett ahhoz, hogy a nyári növények regenerálódjanak. Ezzel szemben egyes területeken folytatódott a forró és száraz időjárás, amely a terméskilátások további csökkenéséhez vezetett.

A 2022. augusztus 1. és szeptember 10. közötti időszakot az átlagosnál melegebb időjárás jellemezte, Európa legnagyobb részén 0,5 - 2 Celsius fokkal volt magasabb az időszak átlaghőmérséklete a sokéves átlagnál (5. ábra). A legmelegebb (helyenként négy fokkal az átlag fölött) Spanyolországban, Franciaországban, az Egyesült Királyság déli részén, a Benelux államokban, Olaszország északi részén, Németország középső és nyugati, Lengyelország nyugati, Magyarország keleti részén, helyenként Szlovákiában, Oroszország európai területének északi és déli részén, valamint Törökország középső és keleti részén volt. Ezeken a területeken hat vagy annál is több forró nap fordult elő 35 fok fölötti hőmérsékleti maximummal. Ezzel szemben az átlagosnál kissé hűvösebb időjárás jellemezte ezt az időszakot Portugáliában, Spanyolország déli részén, helyenként Skandináviában és Törökországban.

A szokásos csapadéknak még a fele sem hullott le ebben az időszakban a Pireneusi-félszigeten, Németország északnyugati részén, Hollandiában, Skandinávia déli területein, a Balti államokban, Fehéroroszország északi részén, Oroszország európai területének középső és déli részén, valamint Törökország középső és keleti területein (6. ábra). Ezeken a vidékeken csak kettő olyan nap fordult elő, amikor a napi csapadékösszeg az 5 mm-t meghaladta. Az átlagosnál ezzel szemben csapadékosabb időjárás jellemezte, helyenként ötven százalékkal is több csapadék hullott Törökország nyugati részén, a Balkán félszigeten, Romániában, Ukrajna déli részén, helyenként Skandinávia partvidékén, Lengyelország délnyugati részén, Olaszországban, Franciaország déli részén és a Pireneusokban. Errefelé helyenként 10 olyan nap fordult elő, amikor a napi csapadékösszeg meghaladta az 5 mm-t.

A nyarat Európában tartós meleg és az átlagosnál jóval szárazabb időjárás jellemezte sokfelé hidrológiai és mezőgazdasági aszályt okozva rekord magas hőmérsékletekkel, hőhullámok sorával főleg Európa déli és nyugati részén (7. ábra).
Több intenzív hőhullám érte el a nyár során Európa nyugati és déli területeit, sorra dőltek a melegrekordok: júniusban Franciaországban, majd júliusban Portugáliában, az Egyesült Királyságban, Németországban és Svédországban is (8. ábra).
Az átlagosnál jóval kevesebb csapadék hullott a Pireneusi-félszigeten, az Egyesült királyságban, a Benelux államokban, Németországban, a Skandináv félsziget déli részén, Olaszország középső részén, Szlovéniában, Horvátországban, Magyarország keleti részén, Ukrajna nyugati részén, Oroszország európai területének középső részén (9. ábra). Az átlagosnál több csapadék csak kis területen fordult elő: főleg Törökországban, a Balkán félsziget déli és Skandinávia északnyugati részén.

Az Európa nagy részét a nyáron jellemző rendkívüli szárazság és forró időjárás alapvetően határozza meg a várható terméshozamokat (10-13. ábra).

Franciaország
Az augusztus közepétől megérkezett jelentős csapadék már túl későn jött ahhoz, hogy a nyári növények regenerálódjanak, azok a nyáron visszafordíthatatlan károsodást szenvedtek. Franciaország nagy részén július elejétől augusztus közepéig tartott a súlyos aszály, mely gyakorlatilag minden mezőgazdasági területet érintett, beleértve a szántóföldi növényeket, a legelőket, a szőlőt és a gyümölcsösöket is. Nemzeti szinten a kukorica és a napraforgó jelentősen károsodott, a burgonya és a cukorrépa viszont nem szenvedett ilyen súlyos károkat. A napraforgó és kukorica betakarítása már elkezdődött, jóval a szokásos időszak előtt. A csapadékosra fordult időjárás segítette az őszi káposztarepce vetését, amely már kikelt és jó állapotban van.

Németország
A száraz és az átlagosnál melegebb időjárási körülmények az ország középső és nyugati területein szeptember elejéig folytatódtak. Az akkor megérkezett csapadék már túl későn jött, hogy a nyári növények terméshozamain javítson. A magágy készítéshez, őszi vetések szempontjából viszont nagyon jól jött. Minden nyári növényi terméshozam előrejelzése jóval az öt éves átlag alatt alakul.

Lengyelország
Az augusztus harmadik dekádjában érkezett csapadék jelentősen növelte az országban a talajnedvességet. Ezzel együtt a nyári növények terméshozam kilátásai nagyon változatosak az ország különböző részei között: nyugaton, ahol kedvezőtlen körülmények voltak a kukorica virágzásakor, július közepe környékén, olyan állapotba került a kukorica, hogy azt még augusztusban sokfelé lesilózták, különösen a gyengébb talajokon. Másfelé, ahol jóval kedvezőbb volt a talajnedvesség a kritikus fenológiai fázisokban, a növények nagyon jó állapotban vannak és biztatóak a terméshozam kiáltások is. A cukorrépa számára is jól jött a csapadék, a növekvő talajnedvesség, gyors növekedésnek indult a gumó, de ezzel együtt a cukortartalom csökkent és a kórokozók is jobban elszaporodtak. A burgonya növekedését jelentősen akadályozta az augusztus elejei forró, száraz időjárás különösen a nem öntözött vidékeken. Az őszi káposztarepce vetése több régióban késést szenvedett: volt ahol a túl száraz talaj okozott gondot, volt ahol pedig a túl sok csapadék. Ez utóbbi vidékeken helyenként újra is kellett vetni a repcét. Azonban a csapadék az ország döntő részén nagyon kedvező volt és jól néznek ki a repce táblák.
A termésbecslések burgonyára és napraforgóra valamivel az öt éves átlag alatt alakulnak, míg cukorrépából átlag körüli mennyiség várható.

Románia
Az augusztus végi csapadék már nagyon későn érkezett a nyári növények szempontjából, kukoricából és napraforgóból is jóval átlag alatti termés várható. Az őszi káposztarepce vetése augusztus második felében megkezdődött, amelyre kifejezetten jól jött a csapadékosra fordult időjárás.

Spanyolország és Portugália
Folytatódott a forró és száraz időszak, a nyári növényekre vonatkozó termésátlagok jóval az öt éves átlag alatt várhatók. A meleg időjárás miatt a kukorica egy-két héttel hamarabb beérett.

Olaszország
A kukorica, napraforgó és szója terméskilátásai is nagyon alacsonyak. A kukorica fenológiai fázisai nagyon felgyorsultak, így sokfelé augusztus 15-ig már be is fejezték a betakarítást. A kint maradt kukorica tovább már nem növekedett, és ahol még szeptemberben is kint volt a földön a kukorica, szója, napraforgó, többfelé a helyi felhőszakadások miatt belvizes területek is előfordultak, így még nehezebb betakarítani. A kései csapadékból szinte csak az a kukorica profitált, amelyiket nagyon későn vetették többnyire silózás céljából.

Ukrajna
A csapadék a középső és északi területeken még éppen időben érkezett ahhoz, hogy tudjon javítani a nyári növények állapotán. A déli és nyugati területeken azonban már késő jött, így arrafelé ahol alacsony terméshozamok várhatók.
Augusztus utolsó hetében a déli területeken megkezdődött a nyári növények betakarítása, az őszi káposztarepce vetése szeptember 12-én csaknem 90%-on állt. Az őszi kalászosok vetése pedig szeptember elején kezdődött meg.

Oroszország
A nyár a szokásosnál jóval melegebb és szárazabb idővel végződött Oroszország európai területének legnagyobb részén, így a nyári növények terméshozamai is csökkentek, főleg a déli területeken.
A búza aratása helyenként még jelenleg is zajlik, rekordtermést vár az orosz Agrárminisztérium. A déli részeken a kukorica betakarítása is megkezdődött, miközben az őszi kalászosok vetése már augusztus végén elindult, eddig két és fél millió hektár került bevetésre.

Amerikai Egyesült Államok
Augusztus legvégén, illetve szeptember első napjaiban az Egyesült Államok középső-déli tájaira jelentős mennyiségű csapadék érkezett, ami számottevő mértékben enyhítette az aszályt arrafelé. A nyári növényeken ezek az esők már nem segítettek, de az őszi vetésű növények ültetése előtt feltöltődtek a talajok, és a legelők is kizöldültek. Szeptember második hetében pedig a keleti országrészben esett kiadós, sokfelé 50-100 mm-t meghaladó eső, ami az északkeleti államok aszályos területeit segítette leginkább, a középső-keleti területeken viszont helyi áradásokat is okozott. Ugyanakkor a Karibi-öböl menti államokban az érésben vagy érés-közeli állapotban lévő növények állapota kelt aggodalmakat, melyek a felázott talajon jelentős minőségromlást szenvednek. Északabbra, a Nagy Síkság és a Középnyugat területére érkezett csapadék szintén túl későn hullott a nyári növények számára, viszont kellően átnedvesítette a nyáron aszály sújtotta térség talajait az őszi vetések talaj előkészítő munkáihoz. A hónap közepén a Kelet-Csendes-óceáni Kay hurrikán maradványa hozott a délnyugati államokba elszórt, de lokálisan igen heves záporokat, melyek számottevő mértékben javították a talajnedvességet, és hozzájárultak a bozóttüzek megfékezéséhez, ugyanakkor helyi villámárvizeket is okoztak. Az említett hurrikán érkezését megelőzően Kaliforniában a Nagy Medence térségében a valaha mért legmelegebb heteket jegyezték, és még Colorado állam nyugati részén is jelentősen magasabb hőmérsékleteket mértek az ilyenkor megszokottnál.
Az országos statisztikák szerint szeptember 11-én a kukorica állományok 53%-a volt jó vagy kiváló állapotban, ami kissé alatta marad a tavaly ilyenkor megfigyelt értéknek, Iowa-ban, a legjelentősebb kukorica termesztő államban azonban ez az arány 63%.

Kelet-Ázsia
Kína déli felére a szeptember eleji átmeneti lehűlés után visszatért a száraz, forró időjárás, közel 40 fokos hőmérsékletekkel, ami 6 fokkal magasabb az ilyenkor megszokottnál. Bár ez az idő kedvezően hat az érésben levő nyári növényekre, ugyanakkor fokozódik a késő-nyári aszály, és ezzel együtt csökkennek a reproduktív fázisban lévő kései rizs terméskilátásai. Az Észak-Kínai Alföld térségében is napos, az átlagosnál melegebb, de nem forró időjárás segíti a nyári növények érését. Ezzel szemben a Hinnamnor nevű szuper tájfun maradványa okozott lokálisan 260 mm-nél is több csapadékot adó felhőszakadásokat a Koreai-félszigeten, és Kína északkeleti részén. Bár ez a jelentős vízmennyiség csökkentette az öntözési szükségleteket, az érés fázisában lévő növényeknek rendkívül rosszkor jött. Kína nyugati részén száraz, meleg idő kedvez a gyapot érésének, és a kezdődő betakarításnak.   
A kínai kukoricatermés becsült értéke 274 millió tonna (43 millió hektárról), ami rekord termést jelent, 1%-kal meghaladja a tavalyi értéket. A becsült hozam is rekord magas, 6,37 tonna hektáronként. Búzából szintén rekord mennyiséget várnak rekord hozam mellett. A rizs terméskilátásait azonban csökkenti a száraz, meleg időjárás, országos szinten 147 millió tonna termést várnak, ami kissé elmarad a tavalyi mennyiségtől.  

Ausztrália
Csapadékhullám söpört végig a búza övezeten szeptember második hetében is, ahogy a hónap eleje is esősen alakult, így továbbra is bőséges nedvesség áll rendelkezésre a reproduktív fázisban lévő őszi gabonák, illetve repceszámára, ugyanakkor meleg idő is segíti a növények fejlődését. A termőterületek nagy részén 10-25 mm esett, így továbbra is kiválóak az őszi vetések terméskilátásai. Bár a csapadék időszakosan hátráltatta a mezőgazdasági munkákat, de a korai nyári növények vetését már sikerült elkezdeni Queensland és Új-Dél-Wales államokban.
A repce termésmennyiségét ebben a szezonban 6,7 millió tonnára becsülik, ami kevéssel elmarad az előző évi rekordtól, a termésátlag 1,86 t/ha körül valószínű.

Argentína
Szeptember legelején az ország északkeleti részén még hullott némi csapadék, a folytatásban azonban az összes termőterületen száraz idő vált uralkodóvá, ami északkeleten hideggel is társult, arrafelé többször fagyott is. A hűvös időjárás is lassítja az őszi vetések növekedését, de leginkább az állandósult szárazság kelt aggodalmakat a reproduktív fázisba lépő gabonák fejlődése, illetve a frissen vetett korai nyári növények kelése kapcsán. Az állami statisztikák szerint szeptember 8-ra a napraforgónak már 17%-át vetették el.   

Brazília
Az ország déli részén szeptember első felében könnyű záporok öntözték a földeket. A nedvesség a még érés előtt álló növényeknek igen jól jött, a fejlődésben elmaradt búza számára azonban idő előtt érkezett. Paraná államban szeptember 5-ig a búzának 12%-át aratták le, és további 33%-a az állományoknak már beérett, a másodvetésű kukoricának viszont már 95%-át betakarították ugyanekkorra. Az északabbi termőterületeken meleg, száraz időjárás uralkodott, pedig szükség lenne a nedvességre, hogy el tudják kezdeni a szója vetését, illetve ne szenvedjenek további késést a mezőgazdasági munkák.

Kanada
Nagyrészt száraz, az ilyenkor szokásosnál melegebb időjárás segíti a tavaszi vetésű növények érését és betakarítását a Kanadai Préri területén. A legtöbb helyen egyáltalán nem hullott csapadék szeptember első felében, és csak a termőterületek kis részén esett 5 mm-t meghaladó mennyiség. Folytatódott a meleg, az átlagosnál 1-4 fokkal magasabb hőmérsékleteket mértek, de jókora napi hőingás mellett, éjszakánként az idei első fagyok is megjelentek. Ezeknek a fagyoknak azonban nincs hatása a még betakarításra váró növényekre. Az ország délkeleti termőterületein a szeptember eleji csapadék után szintén száraz idő segítette az érést és a szezonális munkákat.  
Az idei repcetermést 20 millió tonnára becsülik, ami 45%-kal meghaladja a tavalyi, egyébként igen rossz termést, de 5%-kal az elmúlt öt év termésátlagát is. Bár a termőterület nagysága kissé csökkent az elmúlt évhez képest, de a várható hozam jelentősen emelkedett, most 2,33 tonnára becsülik hektáronként.


Az időjárás az egész világon döntően befolyásolja a mezőgazdasági termelést, különösen a növénytermesztést. A nagy termőterületeken bekövetkező időjárási szélsőségek, vagy azok hiánya pedig a világpiacra, így a magyarországi mezőgazdasági árakra van nagy hatással. Például egy nagy kiterjedésű, jelentős aszály, áradás vagy tavaszi fagy jelentős mértékben hat a termés várható mennyiségére és minőségére. Ezen hosszú távú hatások ismeretében előre föl lehet készülni a világpiac várható alakulására. Ebben a cikkünkben többek között az Európai Bizottság hivatalos értesítőjének (MARS), illetve az USA Mezőgazdasági Minisztériuma kiadványainak (USDA) segítségével foglaljuk össze azokat az aktuális agrometeorológiai információkat a világból, melyek a hazánkban is nagy mennyiségben termesztett kultúrákat érinti.

A legnagyobb termelő országok növénykultúránként, amelyekre érdemes figyelni:

    * búza: EU, Kína, India, USA, Oroszország
    * kukorica: USA, Kína, Brazília, EU, Argentína, Ukrajna, India, Mexikó, Kanada, Indonézia, Dél-Afrika
    * repce: Kanada, Kína, India, EU
    * napraforgó: Oroszország, EU, Ukrajna, Argentína
    * szója: USA, Brazília, Argentína, Chile, India

2022.  szeptember 21.


1. ábra
VHI Index 2022. szeptember első dekádjában (forrás: www.fao.org)
(VHI: Vegetation Health Index - ez egy műholdas mérésekből származtatott komplex index, mely röviden összefoglalva a növényzet egészségi szintjét mutatja: a zöld értékek egészséges, míg a sárga és vörös színek az aszályos növényzetet mutatják. A szürke, kék és rózsaszín területek hiányos adatokat, felhős és havas területeket jelölnek. A sivatagi részek értelmezése hosszabb leírást kíván.)


2. ábra
ASI Index mezőgazdasági kultúrákra 2022. szeptember első dekádjában (forrás: www.fao.org)
(ASI: Agricultural Stress Index - ez egy műholdas mérésekből származtatott index, mely azt mutatja, hogy a mezőgazdasági kultúrákat az aszály milyen mértékben sújtja: a zöldtől a vörösig terjedő színek az aszállyal érintett terület arányát mutatja (a zöld jelenti a 10%-nál kisebb, a vörös pedig a 85%-nál nagyobb értékeket).
A szürke területeken nincs mezőgazdasági kultúra, a kékkel jelölt részeken pedig a növényzet szezonon kívül, nyugalomban van.)


3. ábra
2022. augusztus csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól (%). (forrás: www.fao.org)
(A vörös színű területeken csapadékhiány, a kék színű területeken csapadéktöbblet volt,
a szürke színű területek sivatagok.)


4. ábra
Szélsőséges időjárású területek Európában 2022. augusztus 1. és szeptember 16. között
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(vörös csíkozás: aszály és hőhullám, piros csíkozás: csapadékhiány, kék csíkozás: csapadéktöbblet)


5. ábra
A 2022. augusztus 1. és szeptember 10. közötti időszak átlaghőmérsékletének eltérése a sokéves átlagtól
(Celsius fok) (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


6. ábra
A 2022. augusztus 1. és szeptember 10. közötti időszak csapadékösszege a sokéves átlag arányában (%)
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


7. ábra
2022. nyara átlaghőmérsékletének eltérése a sokéves átlagtól
(Celsius fok) (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


8. ábra
A 2022. augusztusban előfordult legmagasabb hőmérsékletek
(Celsius fok) (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


9. ábra
2022. nyarának csapadékösszege a sokéves átlag arányában (%)
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


10. ábra
Kukorica termésátlag előrejelzés a 2017-2021-es átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha), 2021-es termésátlag (t/ha), MARS 2022-es termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában, a termésátlag előrejelzés a 2021-es év százalékában - a térképen a zöld: átlagosnál magasabb, sárga: átlaghoz közeli, narancs: átlagnál alacsonyabb termésátlag)


11. ábra
Napraforgó termésátlag előrejelzés a 2017-2021-es átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha), 2021-es termésátlag (t/ha), MARS 2022-es termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában, a termésátlag előrejelzés a 2021-es év százalékában - a térképen a zöld: átlagosnál magasabb, sárga: átlaghoz közeli, narancs: átlagnál alacsonyabb termésátlag)


12. ábra
Burgonya termésátlag előrejelzés a 2017-2021-es átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha), 2021-es termésátlag (t/ha), MARS 2022-es termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában, a termésátlag előrejelzés a 2021-es év százalékában - a térképen a zöld: átlagosnál magasabb, sárga: átlaghoz közeli, narancs: átlagnál alacsonyabb termésátlag)


13. ábra
Cukorrépa termésátlag előrejelzés a 2017-2021-es átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha), 2021-es termésátlag (t/ha), MARS 2022-es termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában, a termésátlag előrejelzés a 2021-es év százalékában - a térképen a zöld: átlagosnál magasabb, sárga: átlaghoz közeli, narancs: átlagnál alacsonyabb termésátlag)