2024. április 19. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2022. november 22. 14:59

2022. novemberi nemzetközi agrometeorológiai helyzetkép

A mezőgazdasági termelést, így a világpiaci árakat az időjárás világszerte alapvetően befolyásolja. Az alábbiakban a nagyobb termőterületeken bekövetkezett jelentősebb időjárási folyamatokat és azok mezőgazdaságra gyakorolt hatását foglaljuk össze, valamint néhány főbb növényre vonatkozó termésbecslést mutatunk be.

A műholdas méréseken alapuló legfrissebb globális VHI index térkép (1. ábra) alapján a természetes és a kultúrnövényzet nincs jó állapotban (vörös területek) többek között Argentínában, az USA középső és keleti részén, valamint Afrika északnyugati területein. Vegetációs időszakban lévő aszállyal sújtott területeket a műholdas index november első dekádjában Argentínában és Észak-Afrikában mutat (2. ábra). Az októberi csapadékösszegben (3. ábra) és annak átlagtól vett eltérésében is hatalmas különbségeket láthatunk: jelentős csapadéktöbblet volt többek között Ausztráliában, Indiában, a Kelet-Európai síkságon. Viszont nagy területen volt jelentős csapadékhiány: szinte egész Afrikában, Argentínában, Brazília keleti részén, Kína déli területein, de az USA-ban is nagy területen (4. ábra).

Európa
A 2022. október 1. és november 14. közötti időszak Európa legnagyobb részén 1991. óta a legmelegebb volt. A különösen magas hőmérsékletek kedvező talajnedvességgel párosulva igen kedvező hatással voltak az őszi vetések fejlődésére, a későn vetett táblák is utolérték magukat. Viszont Dél-Európában a meleg időjárás sokfelé csapadékhiánnyal párosult. Spanyolország déli, illetve Olaszország középső és északi részén a nyári aszály tovább folytatódott, helyenként öntözni kellett az őszi vetéseket, ami meglehetősen szokatlan. Románia és Bulgária keleti részén a csapadékhiány miatt késést szenvedett a vetés.

A vizsgált időszakot Európa legnagyobb részén az átlagosnál 2-4 Celsius fokkal melegebb időjárás jellemezte. Spanyolországban, Franciaországban, az Alpok térségében és Oroszország európai területének északi részén 4-6 fokos hőmérsékleti anomália is előfordult. Az átlagosnál hűvösebb időjárás csak Törökország középső és nyugati részén volt.

A szokásosnál kevesebb csapadék hullott a Pireneusi-félszigeten, Franciaország déli részén, Olaszország középső és északi részén, Közép-Európában, a Balkánon és Törökország nyugati részén. Csapadéktöbblet Írországban, az Egyesült Királyságban, helyenként a Pireneusi-félszigeten, Skandináviában és a Fekete tenger keleti partvidékén, valamint Oroszország európai területének középső és déli részén fordult elő.

Őszi kalászosok
A vetés Dániában, Svédországban, a Balti államokban, Finnországban még szeptemberben befejeződött, a kelésre és a kezdeti fejlődésre kedvezőek voltak a körülmények. Október végéig Írországban és az Egyesült Királyságban végezték el a vetést, november közepére pedig Franciaországban, Németországban, a Benelux államokban. Errefelé az enyhe idő és a megfelelő talajnedvesség optimális körülményeket teremtett a kezdeti fejlődésre. Közép- és Kelet-Európában a talajnedvesség általában kedvező volt a vetéshez. Romániában és Bulgáriában a felső talajréteg sokáig száraz volt, emiatt elhúzódott a kelés. A legrosszabb helyzet Bulgária délkeleti részén alakult ki, ahol augusztus óta alig esett és nagy területeket kell újra majd vetni tavasszal. Görögországban a szezon száraz talajjal kezdődött, emiatt késett az őszi kalászosok vetése, csak november második felében tudták elkezdeni a munkát. Olaszország középső és északi részén a szokásos időben kezdték a vetést, de a talaj elég száraz, így a gazdák sokfelé vártak a vetéssel, amíg számottevő csapadék érkezik. Spanyolországban és Portugáliában az október végi csapadék kedvező körülményeket teremtett ahhoz, hogy el tudják kezdeni novemberben a vetést. Kivételt képez Spanyolország déli része, ahol a tartós szárazság miatt tovább késik a vetés.

Őszi káposztarepce
Franciaországban a szezon kezdetét jellemző kedvező körülmények folytatódtak, egyedül a délnyugati országrészben van csapadékhiány, amely késlelteti a repce fejlődését. Németországban, Lengyelországban, Belgiumban a szokásosnál enyhébb október és november eleje a kedvező talajnedvességgel párosulva felgyorsította a növények fejlődését, így a szezon eleji késést be tudták hozni a növények a fejlődésben. A táblák jelenleg jó állapotban vannak és kellő fejlettséggel várják a telet. Többfelé erős volt a kártevők nyomása az enyhe idő hatására, ilyen terület volt például Lengyelország és Belgium. A szezon kezdete óta kedvezőek a körülmények Írországban, Dániában, a Balti államokban és Svédországban. Spanyolországban, Olaszországban, Horvátországban mindenhol kikelt a növény, de többfelé van csapadékhiány, ami késlelteti a növények fejlődését. Magyarországon, Ausztriában, Csehországban és Szlovákiában kedvező csapadékviszonyok jellemzőek, errefelé is szép állapotban vannak a növények. Bulgáriában a vetés jelentősen késett és a száraz talaj továbbra is korlátozza a kelést és a növények fejlődését. Ukrajnában általában kedvezőek a körülmények, a déli területeken van némi csapadékhiány. Romániában is több csapadékra lenne szükség az optimális fejlődéshez.

Amerikai Egyesült Államok
November első fele az államok nagy részén csapadékosabb volt az ilyenkor szokásosnál. Floridában a hónap második hetében 37 év után először ért partot novemberben hurrikán, ahol az előző hurrikán által megrongált citrus ültetvényekben okozott károkat, a cukornád ültetvényeket viszont megkímélte a vihar. A trópusi ciklon maradványa a többi keleti államot is érintette megszüntetve ezzel az őszi aszályt. A legtöbb csapadék, 100 mm-t meghaladó összeg az Appalache hegység középső és déli területein esett. Ugyanakkor az északi-középső államokban havazás volt jellemző, lokálisan hóviharok is kialakultak, míg délnyugaton jelentős mennyiségű eső enyhítette az aszályt. A nyugati, északnyugati területeken az ilyenkor szokásosnál több fokkal alacsonyabb, míg keleten, délkeleten jóval magasabb hőmérsékleteket mértek. Az országos statisztikák szerint november 13-ig a kukoricának 93, a szójának 96%-át takarították be. Az őszi búza vetésével 96%-ban végeztek, és az állományok 81%-a ki is kelt már. Jó vagy kiváló állapotúnak viszont csak 32%-ot minősítettek, ami jelentősen elmarad a tavaly ilyenkor tapasztalt értéktől.

Kína
November első felében is folytatódott a megelőző időszakra is jellemző enyhe időjárás, melyhez az ország keleti tájain esők, záporok is társultak kedvező feltételeket teremtve a repce és őszi búza fejlődésének.

Ausztrália
A búza övezetben futó záporok szakították meg időszakosan a betakarítási munkákat a déli és nyugati tájakon, míg a korábbi esőzések által feláztatott keleti termőterületeken, Victoria és Új-Dél-Wales államokban többfelé jelentősen akadályozta a munkát a csapadék. Ugyanakkor utóbbi államokban is voltak szárazon maradt területek, ahol zavartalanul dolgozhattak a búza, árpa és repce betakarításán, illetve lassan visszahúzódik a víz az elmúlt hetekben elárasztott területekről.
A búza termését 34,5 millió tonnára becsülik 2,63 tonna/hektáros hozam mellett, ami 5-6%-kal elmarad a tavalyi rekordterméstől. Az árpa termése is hasonló mértékben csökkent az idén, 12,7 millió tonnára várják. Ugyanakkor a repce termése a becslések szerint 8%-kal meghaladja a tavalyi rekordot is, bár a 2,03 tonnás hektáronkénti hozam elmarad az előző évitől.

Dél-Afrika
Kiterjedt, lokálisan heves záporok öntözték a kukorica és egyéb nyári növények állományait az ország keleti felén. Nagy területen november második hetében 50 mm-t meghaladó csapadék hullott, ami nagyon jól jött a kukorica számára, de a cukornád övezetben is 10-50 mm esett. A hagyományosan szárazabb nyugati területeken meleg, napos időjárás segítette az öntözéses kultúrák fejlődését, köztük a szőlő ültetvényekét.

Argentína
Argentína nyugati és középső területeire november első felében megérkezett a várva-várt eső, amire a még érés előtt álló őszi vetésű gabonáknak és a nyári növények vetéséhez, keléséhez egyaránt nagy szükség volt. A 10-35 mm mennyiségű csapadék sokfelé enyhítette vagy meg is szűntette az elhúzódó aszályt. A csapadékot is hozó front előtt hideg idő volt jellemző elszórtan fagyokkal, azóta viszont az ilyenkor megszokottnál melegebb időben lendületet vett a vegetáció fejlődése. Kormányzati statisztikák szerint november 10-ig a napraforgónak 53, a kukoricának 26%-át sikerült elvetni, ami jelentős elmaradást jelent a tavalyi értékekhez képest. A búza termését 15,5 millió tonnára becsülik, ami 30%-os visszaesés az elmúlt évi terméshez képest. A becsült hozam eddig hónapról hónapra csökkent az elhúzódó szárazság miatt, az NDVI műholdas vegetációs index átlagos értéke októberben az ilyen jellegű mérések kezdete óta nem volt ilyen alacsony, mint az idén. Az aratás november második felében kezdődik.

Brazília
Csökkenő csapadék segítette a mezőgazdasági munkák gyors ütemét november első felében, bár a nyári növények sokfelé több esőt igényeltek volna. A szokásosnál kevesebb esett a kukorica és a szója fő termőterületein. Mato Grosso állam statisztikái szerint november 11-ig a szója 96%-át már elvetették, ezért is nagy szükség lenne az évszaknak megfelelő mennyiségű csapadékra. A legdélebbi termőterületeken október eleje óta száraz idő uralkodik, pedig a kukorica csírázásához és a szója vetéséhez elengedhetetlen volna az eső.

Az időjárás az egész világon döntően befolyásolja a mezőgazdasági termelést, különösen a növénytermesztést. A nagy termőterületeken bekövetkező időjárási szélsőségek, vagy azok hiánya pedig a világpiacra, így a magyarországi mezőgazdasági árakra van nagy hatással. Például egy nagy kiterjedésű, jelentős aszály, áradás vagy tavaszi fagy jelentős mértékben hat a termés várható mennyiségére és minőségére. Ezen hosszú távú hatások ismeretében előre föl lehet készülni a világpiac várható alakulására. Ebben a cikkünkben többek között az Európai Bizottság hivatalos értesítőjének (MARS), illetve az USA Mezőgazdasági Minisztériuma kiadványainak (USDA) segítségével foglaljuk össze azokat az aktuális agrometeorológiai információkat a világból, melyek a hazánkban is nagy mennyiségben termesztett kultúrákat érinti.

A legnagyobb termelő országok növénykultúránként, amelyekre érdemes figyelni:

    * búza: EU, Kína, India, USA, Oroszország
    * kukorica: USA, Kína, Brazília, EU, Argentína, Ukrajna, India, Mexikó, Kanada, Indonézia, Dél-Afrika
    * repce: Kanada, Kína, India, EU
    * napraforgó: Oroszország, EU, Ukrajna, Argentína
    * szója: USA, Brazília, Argentína, Chile, India

2022. november 22.


1. ábra
VHI Index 2022. november első dekádjában (forrás: www.fao.org)
(VHI: Vegetation Health Index - ez egy műholdas mérésekből származtatott komplex index, mely röviden összefoglalva a növényzet egészségi szintjét mutatja: a zöld értékek egészséges, míg a sárga és vörös színek az aszályos növényzetet mutatják. A szürke, kék és rózsaszín területek hiányos adatokat, felhős és havas területeket jelölnek. A sivatagi részek értelmezése hosszabb leírást kíván.)


2. ábra
ASI Index mezőgazdasági kultúrákra 2022. november első dekádjában (forrás: www.fao.org)
(ASI: Agricultural Stress Index - ez egy műholdas mérésekből származtatott index, mely azt mutatja, hogy a mezőgazdasági kultúrákat az aszály milyen mértékben sújtja: a zöldtől a vörösig terjedő színek az aszállyal érintett terület arányát mutatja (a zöld jelenti a 10%-nál kisebb, a vörös pedig a 85%-nál nagyobb értékeket).
A szürke területeken nincs mezőgazdasági kultúra, a kékkel jelölt részeken pedig a növényzet szezonon kívül, nyugalomban van.)


3. ábra
2022. október hónap csapadékösszege (mm) (forrás: www.fao.org)


4. ábra
2022. október csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól (%). (forrás: www.fao.org)
(A vörös színű területeken csapadékhiány, a kék színű területeken csapadéktöbblet volt,
a szürke színű területek sivatagok.)


5. ábra
Szélsőséges időjárású területek Európában 2022. október 1. és november 18. között
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(piros csíkozás: csapadékhiány, kék csíkozás: csapadéktöbblet, vörös pöttyözés: aszály,
barna pöttyözés: hőösszeg többlet)


6. ábra
A 2022. október 1. és november 14. közötti időszak átlaghőmérsékletének eltérése a sokéves átlagtól
(Celsius fok) (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


7. ábra
A 2022. október 1. és november 14. közötti időszak csapadékösszege a sokéves átlag arányában (%)
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)