2023. január 30. hétfő
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2023.01.31. kedd éjfélig

Ma este hidegfront érkezik, melynek hatására a Kisalföldön, majd később a Dunántúli-középhegység magasabb térszínein az északnyugati szelet kísérő legerősebb lökések várhatóan 70 km/h körül alakulnak. Kedden napközben a Dunántúl északi és keleti felén az északnyugati szelet nagy területen kísérhetik 70 km/h körüli, a Dunántúli-középhegység magasabb részein 80 km/h-t elérő széllökések. Késő délutántól fokozatosan veszít erejéből a szél.

(Megj.: A hétfő esti havazásból, hózáporokból helyenként lepel-~1-2 cm friss hóréteg összegyűlhet. A késő esti órákban a Dél-Dunántúl egyes részein, az éjszaka második felében Szabolcsban halmazállapotot válthat a csapadék, ezeken a területeken átmeneti ónos eső kialakulhat. Kedden napközben a Dunántúlon kialakuló záporok, hózáporok kis eséllyel bedörrenhetnek.)

2023.01.30. 18:13 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2023. január 30. 18:16 (17:16  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.