2022. szeptember 30. péntek
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2022.10.01. szombat éjfélig

Estétől nyugat, délnyugat felől újabb hullámban várható záporok, zivatarok képződése, amelyekhez az éjszaka folyamán elsősorban intenzív csapadék (egymást követő cellákból ~20-30 mm), erős, esetleg viharos széllökés (50-70 km/h), valamint apró szemű jég társulhat. A szombat délelőtti órákra várhatóan átmenetileg csökken a záporok, zivatarok száma az országban.

Szombat délután hazánk délkeleti felén mutatkoznak kedvező feltételek újabb zivatarok, a délkeleti, keleti határ közelében akár heves zivatarok is előfordulhatnak. A cellákat viharos kifutószél (ált. 60-80 km/h, hevesebb zivatar esetén >80-90 km/h sem kizárt), jégeső (akár 1-3 cm-es jégátmérővel) és lokálisan nagy mennyiségű csapadék (>20 mm) kísérheti. Az esti, késő esti órákra fokozatosan lecseng a zivatartevékenység.

Megjegyzés: A holnap délutáni zivatarok számosságát, térbeli előfordulását tekintve még jelentős a bizonytalanság. Szombatra virradó éjszaka átmenetileg köd is képződhet.

2022.09.30. 21:45 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2022. szeptember 30. 21:46 (19:46  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.