2024. május 28. kedd
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2024.05.29. szerda éjfélig

KEDD

Délután északnyugat felől érkező gyenge hidegfront hatására a Dunántúlon, annak is főként a nyugati felében elszórtan zivatarok alakulhatnak ki. A front és a zivatarok együttes hatására délután a Dunántúlon viharossá (50-70 km/h) fokozódhat az északnyugati szél. A Dunántúl nyugati felében és délnyugaton a zivatarokhoz néhol felhőszakadás (> 30 mm) és kisméretű jég (< 2 cm) is társulhat. Késő délután, este az ország középső és északi területein is van esély helyenként zivatarra, melyek a nyugati megyékhez képest várhatóan kisebb számban és gyengébbek lehetnek.

SZERDA

A déli óráktól kezdődően késő estig a Duna vonalától keletre, kiemelten az ország keleti harmadában szórványosan alakulhatnak ki zivatarok, melyeket intenzív csapadékhullás, néhol felhőszakadás (> 30 mm), átmeneti szélerősödés (50-70 km/h) és kisméretű jég (< 2 cm) kísérhet.

2024.05.28. 13:34 HungaroMet Nonprofit Zrt.

HungaroMet: 2024. május 28. 13:36 (11:36  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.