2024. május 19. vasárnap
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére

2024.05.19. vasárnap éjfélig

Az éjszaka második felében délnyugat felől érkezett záporos csapadéktömb fokozatosan kelet, északkelet felé helyeződik át. A kora reggeli órákban a Dunántúl keleti, illetve az ország középső részein, majd reggel, kora délelőtt inkább a Duna-Tisza közének északi területein helyenként zivatarok is kialakulhatnak.

Vasárnap napközben elsősorban a Dunától keletre elszórtan, a Dunántúl északkeleti részén helyenként alakulhatnak ki zivatarok. Előbbi területen délután, kora este néhol intenzívebb zivatar is előfordulhat, amelyet felhőszakadás (~25-30 mm), viharos szél (60-90 km/h), jégeső (2 cm körüli vagy alatti átmérővel) kísérhet. Kissé nagyobb valószínűséggel a Dél-Alföldön az említett időszakban egy-egy heves zivatarnak (> 90 km/h széllökés, > 2 cm jégátmérő, > 30 mm lokális csapadék) is van esélye. Az esti, késő esti órákban keleten fokozatosan csökken a csapadékhajlam, majd nyugat, délnyugat felől újabb záporok, zivatarok érkezhetnek, illetve alakulhatnak ki.

2024.05.19. 04:50 HungaroMet Nonprofit Zrt.

HungaroMet: 2024. május 19. 04:56 (02:56  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.