2023. december 7. csütörtök
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2023.12.08. péntek éjfélig

Ma napközben főleg a középső és az északi országrészben várható további, jellemzően lepel-3 cm körüli olvadozó, vizes, tapadó hó. Azonban a Dunántúli-középhegységben és az Északi-középhegység nyugati felében 5 cm körüli, illetve afeletti tapadó hóréteg (a meglévővel együtt 20 cm körüli) is kialakulhat. Délutánra a legtöbb helyen fokozatosan havas esőbe, esőbe vált a csapadék, de néhol (főként az északi országrészben) estig is kitarthat a havazás.

Hófúvás

Ma napközben az Észak-Dunántúlon (főként a Bakony térségében) a megerősödő északnyugati szél hófúvást okozhat.

Köd, Zúzmarás köd

Péntek hajnalban főként a délnyugati országrészben képződhet zúzmarás köd, amely a holnap reggeli órákban csak lassan oszlik fel.

2023.12.07. 09:44 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2023. december 7. 09:46 (08:46  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.