2022. május 27. péntek
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2022.05.28. szombat éjfélig

Késő este egy érkező hidegfront hatására a Dunántúl középső és déli részén, illetve a Dunától keletre főként a Duna-Tisza köze déli felében helyenként zivatarok alakulnak ki. Intenzívebb zivatarokra délnyugaton lehet számítani, melyek előbb az Őrségben, Zalában jelenhetnek meg, majd kelet, délkelet felé terjedve a Dél-Dunántúl, valamint az Alföld déli része fölé helyeződnek át. Leginkább a délnyugati határhoz közelebb eső tájakon heves zivatarok is kialakulhatnak, melyekhez nagyobb méretű (~2-3 cm körüli) jég, viharos (70-90 km/h körüli) szél, illetve felhőszakadás (> 25-30 mm) is társulhat. Éjszaka a zivatartevékenység fokozatosan gyengül, a labilisabb légállapot a déli tájakra szorul vissza.

Szombat napközben kritériumok szerinti veszélyes időjárási jelenség nem várható.

2022.05.27. 21:00 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2022. május 27. 21:06 (19:06  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.