2021. november 29. hétfő
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2021.11.30. kedd éjfélig

Délelőtt elsősorban a Dunántúlon, illetve a Duna vonalának környezetében fordulhat elő gyenge hózápor, kisebb havazás. Napközben egy összeáramlási zóna mentén elsősorban az északkeleti tájakon fordulhat elő havazás: leginkább Észak-Borsodban van esély estig, késő estig lepel-5 cm-es (a magasabban fekvő területeken akár 5 cm fölötti) hótakaró kialakulására.

Kedden a késő délutáni, esti órákban északnyugatról egy csapadéktömb érkezik, amelyből elsősorban a Dunántúl északi felében, a főváros és az Északi-középhegység térségében lehetséges havas eső, havazás. Általában lepel - 5 cm, a magasabban fekvő területeken akár 5 cm-t meghaladó tapadó hóréteg is összegyűlhet.

2021.11.29. 09:55 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2021. november 29. 10:02 (09:02  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.