2024. május 19. vasárnap
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére

2024.05.19. vasárnap éjfélig

Az éjszaka második felében délnyugat felől egy záporos csapadéktömb kialakulása valószínű, amely délelőtt fokozatosan keletre, északkeletre helyeződik. Az éjszaka második felében a Dunántúl keleti, illetve az ország középső részein, reggel inkább a Duna-Tisza közének északi területein helyenként zivatarok is kialakulhatnak.

Vasárnap napközben elsősorban a Dunától keletre elszórtan, a Dunántúl északkeleti részén helyenként alakulhatnak ki zivatarok. Előbbi területen délután, kora este néhol intenzívebb zivatar is előfordulhat, amelyet felhőszakadás (~25-30 mm), viharos szél (60-90 km/h), jégeső (2 cm körüli vagy alatti átmérővel) kísérhet. Kissé nagyobb valószínűséggel a Dél-Alföldön az említett időszakban egy-egy heves zivatarnak (> 90 km/h széllökés, > 2 cm jégátmérő, > 30 mm lokális csapadék) is van esélye. Az esti, késő esti órákban keleten fokozatosan csökken a csapadékhajlam, majd nyugat, délnyugat felől újabb záporok, zivatarok érkezhetnek, illetve alakulhatnak ki.

2024.05.18. 21:41 HungaroMet Nonprofit Zrt.

HungaroMet: 2024. május 18. 21:42 (19:42  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.