2022. május 27. péntek
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2022.05.28. szombat éjfélig

Ma késő délután, este egy érkező hidegfront előterében előbb a Dunántúl nyugati tájain (főleg az Alpokalján, Zalában), majd a késő esti órákban a front haladtával kelet, délkelet felé terjedve elsősorban a Dél-Dunántúlon, valamint az Alföld déli területein zivatarokra kell számítani. A délnyugati, nyugati területeken akár heves zivatarok is kialakulhatnak, amelyekhez nagyobb méretű (~2-3 cm körüli) jég, viharos (ált. 70-90 km/h körüli) széllökés, illetve felhőszakadás (> 25-30 mm) is társulhat. Szombatra virradó éjszaka a zivatartevékenység fokozatosan gyengül.

Szombat napközben kritériumok szerinti veszélyes időjárási jelenség nem valószínű.

2022.05.27. 17:16 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2022. május 27. 17:22 (15:22  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.